Лидерът на ДСБ Радан Кънев бе избран единодушно за говорител на Реформаторския блок. Това стана днес на първото заседание на Изпълнителния съвет на Реформатоите.

Той обяви, че от днес ще се занимава само с политика, като приоритетни ще са темите за енергетиката и правосъдието. По думите му от блока ще бъдат непоколебими, за да има в България истинска демокрация. По тази причина от Реформаторския блок подкрепят предложението на президента Росен Плевнелиев за референдум.

Говорителското място, което заема Кънев бе обсъждано още преди подписването на коалиционно споразумение между петте партии в края на миналата година.

Със споразумението се определят органите на блока – говорител, изпълнителен съвет от 21 души, от които 6 непартийни, и председателство от 6 души, което да представлява обединението пред държавните институции. В председателството, което се очаква да заработи от следващата седмица, влизат председателите на 6-те партии и един член на гражданския съвет, който все още не е избран.

Запитан дали блокът има свое предложение за поста еврокомисар, Кънев отговори, че това е работа на правителството. Просто не трябва да е това правителство, той като никой няма да има доверие в кандидат, издигнат от него, уточни той и посочи, че ако се стигне до предсрочни парламентарни избори заедно с вота за евродепутати, блокът би имал своя номинация. Ако не - "управляващите да си носят отговорността".