Международните кредитори и гръцкото правителство постигнаха споразумение по третата програма на финансова помощ за Атина. Това потвърди по време на пресконференция в Брюксел представител на Европейската комисия.

По-рано днес представител на гръцкото финансово министерство обяви, че гръцкото правителство и международните кредитори са постигнали споразумение относно третата кредитна програма, предназначена за три години.

Постигнато е съгласие по две ключови теми на дискусии с ръководителите на мисии на кредиторите - новият приватизационен фонд, в който за 30 години ще се натрупат държавни активи на стойност 50 млрд. евро и решаване на проблемите на банките с необслужвани кредити, които достигнаха 90 млрд.евро.

По-рано Гърция и ръководителите на мисията на международните кредитори постигнаха съгласие за предварително споразумение относно основния сценарий за макроикономическите показатели на страната. Очаква се първичният излишък на държавния бюджет на страната през 2016 г. са бъде 0,5 на сто от БВП, а през 2017 г. - 1,0% от БВП. Този сценарий предвижда намаляване на БВП на Гърция с 0,5 % през 2016 г., а през 2017 г. връщане на страната към икономически растеж от 2,3%.

От оценката на макроикономическото развитие зависи общата сума на третата програма за Гърция. Държавните глави и правителствените ръководители на срещата на върха на еврозоната на 12-13 юли се съгласиха, че помощта за Атина трябва да е около 86 милиарда евро. В същото време Международният валутен фонд смята, че размерът й трябва да бъде по-голям - около 90 милиарда евро.