„Гугъл“ има нов собственик. И нов шеф. Изобщо компанията, една от най-важните в интернет, се оказа в разгара на мащабни промени, които бяха обявени с изненадващ пост в официалния ѝ блог.

Всъщност промените вероятно не са чак толкова революционни. 

Новият собственик се нарича „Алфабет“ (Alphabet – „азбука“, англ. ез.)

Има интересен адрес: abc.xyz и всъщност е холдинг, който ще обедини многото компании на „Гугъл“ под една шапка, така че да даде възможност на всичките за по-бързо развитие. 

Наистина в момента „Гугъл“ не е само търсене, карти и реклами, а развива широк спектър от дейности – като се започне от изследвания в областта на медицината и се свърши с автономни коли, устройства за умни домове и подкрепа на обещаващи ранни бизнес начинания.  

В новата структура „Гугъл“ ще е само едно от подразделенията на холдинга,

който обаче запазва пълната собственост върху компанията. Всички акции на „Гугъл“ ще се трансформират в акции на новото дружество и ще се търгуват както досега със символите GOOG и GOOGL. 

След обявлението за промените цената на акциите скочи с 5%. 

Досегашният шеф на „Гугъл“ и един от нейните съоснователи – Лари Пейдж, става главен изпълнителен директор на новата компания, а другият съосновател – Сергей Брин, ще е неин президент. Бившият шеф на „Гугъл“ Ерик Шмит става изпълнителен председател на „Алфабет. 

Начело на „Гугъл“ се изкачва младата звезда на Силициевата долина Сундар Пичай,

който досега беше вицепрезидент в „Гугъл“. Сред отговорностите му беше работата по Android и Chrome OS. 

„Както Сергей и аз написахме в първоначалното си писмо преди 11 години, „Гугъл“ не е обикновена компания. И нямамe намерение да ставаме такава“, написа Пейдж сега.