Обединеното кралство се надява да види жена на поста генерален секретар на ООН, каза в интервю за ТАСС постоянният представител на страната в организацията Матю Райкрофт.

Въпреки това, той отбеляза, че по-важни са професионалните качества на кандидата, като допълни, че на представителките на нежния пол в Лондон ще се даде предимство само "при равни други условия".

Британският дипломат заяви, че в първия си ден в ООН на 25 април 2015 г. е даден старта на британската инициатива, насочена към подобряване на процедурата за подбор и назначаване на генералния секретар. "Ние искаме да видим по-голяма прозрачност, по-добра структурираност и всестранно участие в този процес", заяви той.

"Ние също така вярваме, че при равни други условия е време жена да оглави Организацията на обединените нации. Искаме да знаем точния срок за кандидатстване и ясните изискванията и критерии за кандидати за поста. Ние също така искаме да дадем възможност на всички членове на ООН и неправителствените организации да се запознаят с кандидатите за заседанието на Съвета за сигурност", заяви Райкрофт.

Правомощия на Бан Ки Мун, заемащ поста на генерален секретар на ООН от 1 януари 2007 г., изтичат на 31 декември 2016 г. Според правилата той няма право да се кандидатира за трети мандат от пет години. Предизборната кампания официално започва само след една година. В същото време, за да се гарантира безпристрастност ръководителят на ООН не може да бъде представител на петте постоянни членки на Съвета за сигурност - Русия, Китай, Великобритания, САЩ и Франция.

Нито веднъж ръководител на ООН не е бил от държава от Източна Европа, а кандидатите винаги са били мъже. Много наблюдатели смятат, че това може да осигури поста на българката Ирина Бокова, в момента изпълняваща длъжността изпълнителен директор на ЮНЕСКО, коментира руската агенция.

През май секретариата на ООН съобщи, че Бан Ки Мун подкрепя идеята за назначаване на жена за свой наследник. Процедурата за избор на генерален секретар предвижда получаване на препоръка за даден кандидат от Съвета за сигурност, а след това одобрение от Общото събрание. По време на гласуването кандидатът трябва да спечели подкрепата на най-малко две трети от гласовете на 193 страни-членки на световната организация.