12-годишната британка Никол Бар, която се оказа с коефициент на интелигентност 162 - повече от тези на Стивън Хокинг и на Алберт Айнщайн, е всъщност ромче, пише италианският в. “Стампа”. Преди броени дни британските вестници съобщиха, че Никол вече е член на сдружението Менса, обединяващо най-умните хора по света.Малко известен остава фактът, че Никол и семейството й са от британски роми. Никол живее с майка си Доли в каравана в град Харлоу северно от Лондон. Бащата на Никол Джеймс пък е чистач. Двамата родители много се гордеят с дъщеря си, която от малка можела да нареди за няколко секунди пъзел, а на 10 години решавала сложни математически задачи.

Никол не пропуска нито ден от училище, а през свободното си време освен заниманията с математика, тя участва в театрална трупа, защото има феноменална памет.

“Постигнатото от Никол показва, че не е важно какъв е произходът ти”, казва бащата на момичето и допълва на шега, че новината за интелигентността на детето му е илюстрация, че “ромската общност може да съобщава и хубави новини”.