Проект на Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма до 2025 г. е качен за обществено обсъждане на портала за обществени консултации, съобщава БНР.

Документът оценява геостратегическата среда, вътрешната среда за сигурност, определя предизвикателствата, рисковете и заплахите за обществото от задълбочаващата се радикализация и нарасналата терористична активност и очертава основните насоки за противодействие.

Стратегията е разработена от междуведомствена работна група, създадена със заповед на заместник министър-председателя по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Проектът има план на действие до 2025 година с междинен преглед и актуализиране през 2020 година.

В документа се правят изводи, от които става ясно, че страната ни, подобно на много държави от Европа, значително изостава в противодействието на новите терористични заплахи.

Поименно са посочени „Ислямска държава” и „Ал Кайда” като организации, които представляват най-реалните и непосредствени рискове и заплахи за България.

В документа са посочени и конкретните рискове – наличието на голям брой европейски, включително и от Западните Балкани, чуждестранни бойци в състава на различни екстремистки и терористични формирования и тяхното транзитно преминаване през българска територия; вълните нелегални мигранти от кризисни региони и държави към Европа и голямата вероятност чрез този поток на наша територия да проникнат радикализирани и терористични елементи; обучението на наши граждани в чужди религиозни образователни центрове, където се проповядва екстремистка идеология.

Проектът изрично уточнява, че заради участието на България в международната антитерористична коалиция, страната ни е потенциална мишена на терористи. Посочва се още, че

вероятността страната ни да бъде обект на терористични атаки е по-висока от тази преди атентата на летището в Сарафово на 18 юли 2012 година.

Като рискови фактори се посочват крайната бедност и социална изолация на някои общности в страната; достъпността, най-вече в интернет, на радикална пропаганда.

Набелязани са и конкретни мерки за противодействие на радикализацията и тероризма, от които става ясно, че контраразузнаването трябва да "слезе" при хората, да ползва медиите и НПО.

Предлага се увеличаване на капацитета на службите за сигурност.

Документът е публикуван на интернет портала за Обществени консултации малко повече от 24 часа преди да стане ясно, че службите за сигурност у нас издирват двама чужди граждани, за които неофициално се твърди, че могат да имат връзка с „Ислямска държава”.

Още по темата вижте във видеото от Нова ТВ: