Мнозина мечтаят да летят във висините. Тази мечта в крайната й форма - продължителни космически мисии, се сбъдва само на астронавтите. Макар да имат своето очарование, полетите в космоса могат да изложат на сериозен риск човешкото здраве - загуба на костна маса, болести на сърцето, очни проблеми, рак.

Една от заплахите, разкрити в ново проучване, е от сериозни стомашно-чревни проблеми, като например диария, съобщава сайтът „Спейс дейли“.

За целите на изследването специалисти от Центъра за здравни науки към Пекинския университет са поставили мишки в условия, наподобяващи тези, в които се намират астронавтите по време на продължителни космически мисии.

Изследователите са установили, че в подобни условия балансът на чревните бактерии и функциите на имунните клетки в червата се променя, което води до повишен риск от възпаления.

"Известно е, че едно продължително пътуване до Марс и обратно може да нанесе сериозни, ако не и трайни вреди върху здравето на астронавтите. От настоящото изследване научаваме, че скритите пътници в подобни мисии - бактериите, също могат да пострадат, и на свой ред да докарат проблеми на приемниците си", пишат авторите му в изданието на Федерацията на американските дружества за експериментална биология.

Разходете се из Международната космическа станция в сведващото видео: