Британски неврофизиолози са установили, че през различните годишни времена човешкото око възприема по различен начин някои основни цветове - например жълтия, съобщи сп. "Кърънт байолъджи".

"Установихме, че при смяната на годишното време зрението ни се приспособява към промените, които стават в околната среда. През лятото, когато сме заобиколени от море от зеленина, очите ни отчитат факта, че през цялото време гледаме зелен цвят, което пречи на възприемането на жълтите тонове", обяснява Лорън Уелбърн от университета на Йорк (Великобритания).

Уелбърн и нейните колеги са установили, че жълтият цвят ни се струва по-ярък през зимата и късната есен, отколкото през пролетта и лятото,

наблюдавайки как група от 12 доброволци са възприемали основните цветове, включително жълтия, през различните годишни времена.

Учените обясняват, че експериментът им е бил много прост. Те са вкарвали поредния доброволец в стая, пускали са осветлението, а след няколко минути пред монитора са искали от участника в опита да подбере този оттенък, който им се струва най-жълт, без примеси на червено или зелено.

Сравнявайки резултатите от опитите през различните сезони, Уелбърн и нейните колеги са открили, че човешкото око, независимо от индивидуалните особености на зрението, възприема по различен начин това, което човек приема за чисто жълт или зелен цвят. През лятото например идеалният жълт цвят по-скоро се е измествал към синята част на спектъра, а през зимата - по посока на червените тонове.

Ако се говори с термините на физиката, то дължината на вълната за всеки от цветовете е варирала с 1,5-2 нанометра през лятото и през зимата. Това е несъществена разлика за човека, но високочувствителните фотосензори отчитат "зимното" и "лятното" жълто и зелено с различни оттенъци.

Според учените промените в зрението ни настъпват, тъй като през лятото в ретината са активни конусите, които отговарят за разпознаването на светлината със средна дължина на вълната, а към тях се отнася зеленият цвят.

Макар нашето изследване да не помага за откриване на метод за лечение на някакво заболяване, то ни помага да разберем как работи зрението ни, как възприемаме цветовете. А така осъзнаваме как възприемаме света. То може да ни покаже неочаквани пътища за решаване на проблеми със зрението, казва Уелбърн.

Вижте още – науката зад оптичните илюзии: