Година след затварянето на КТБ, фалираната банка е започнала да брои и прибира парите, събрани в клоновете в страната. Това става ясно от седмичния отчет на синдиците на трезора Росен Ангелчев и Лазар Илиев, пише "Монитор".В доклада им се посочва, че затова през миналата седмица е била издадена заповед за „инкасиране на цялата касова наличност на финансовите центрове на КТБ и предаването на главна каса на трезора”. По закон, въпреки че бе поставена под спецнадзора на БНБ, а след това и обявена в несъстоятелност, банката продължава да събира пари от длъжници, които имат право да внесат вноските по кредитите си и на каса. Тези пари сега обаче се събират и преброяват, за да могат да бъдат включени в масата на несъстоятелността на трезора и от тях след това да започне разплащането към кредиторите на КТБ.

От отчета на синдиците се вижда още, че през миналата седмица при ЧСИ е било образувано изпълнително дело по искане на банката срещу неин длъжник. Сумата, която трезорът си търси е рекордните 6,5 млн. евро, в които влизат главница, просрочени лихви, неустойки и юридически разходи. Освен това синдиците са внесли и нов иск в съда за разваляне на две прихващания, извършени в ущърб на кредиторите на КТБ на стойност 100 000 евро. Така до тук от съда е поискано развалянето на сделки „замяна на влог срещу кредит” и тяхното анулиране за общо над 63 млн. лв.

В същото време в отчета на Ангелчев и Илиев е записано още, че от международната фирма „АликсПартнърс” са подхванали още 13 съмнителни кредита. Компанията ще търси информация не само за клиентите, но и за свързаните с тях лица.

Разследващата фирма започна работата си по казуса „КТБ” преди две седмици, като под лупа вече се разглеждат 64 неиздължени заема към фалираната банка. При проверките компанията събира доказателствачрез външни източници, като използва и данните, събрани през последните две седмици. Договорът между синдиците на КТБ и „АликсПартнърс”, цели компанията да проследи финансовите потоци, за да стане ясно как е била източвана КТБ.

Предвижда се компанията да помага на синдиците и с правни препоръки.