Причина за драмата със заложниците-ученици в Москва, която завърши с два трупа и един ранен, са оценки по география. Сергей Гордеев нападнал учителя си Андрей Кирилов по време на час, защото бил несъгласен с оценките, които получил по предмета, съобщава lifenews.ru.
Учениците на Андрей Кирилов го описват като мек и неконфликтен човек. Сергей, обаче, смятал, че той заслужено му е написал по-ниски оценки, с което го лишава от възможността да завърши училище със златен медал.

Пред медиите съученици на Сергей разказаха, че убитият Андрей Кирилов оставя две малки деца. За стрелеца пък казаха, че бил неуравновесен и изглеждал затворен в себе си.

Една от ученичките описа в Туитър какво е видяла по време на нахлуването на Сергей в класната стая и стрелбата. По думите й, Сергей влязъл в клас, застрелял географа в корема, след това попитал дали е още жив или не и след това произвел още един, контролен изстрел – в главата.

„Той беше неуравновесен. Да, добре се учеше“, разказа Антон, бивш възпитаник на злополучното 263-о училище. Никой нищо не е очаквал от него. С малко хора общуваше, рядко имаше контакти. Даже на улицата не го виждахме – само в училище“, добави той.

Освен учителя си, Сергей уби и един полицай – Сергей Бушуев, и рани друг. Пострадалият е изпратен в болница за операция.

Задържаният стрелец в момента се подлага на психиатрична експертиза.

В същото време властите започнаха пълна проверка на безопасността на московските училища. Тя е под наблюдението на кмета на града Сергей Собянин.