Жълт код за високи температури е обявен в 5 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Кодът е в сила за областите Видин, Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград, където се очаква максималните температури да достигнат до 35-36 градуса.В останалите области на страната няма опасни явления.

За утре обаче прогнозите са за ново повишаване на температурите като цяло в страната. Метеоролозите предвиждат покачване с няколко пункта до 32-37 градуса.

Така кошмарът от дългите жеги, продължили около две седмици през юли, се завръща. Пикът на нахлуващите горещини се очаква да е в петък и събота другата седмица. 

От НИМХ предупреждават за оранжев индекс за пожароопасност за Югоизточна и Северозападна България. Индексът е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Хасково, Кърджали и от части за Смолян, Благоевград, Перник и София - област. При оранжевата степен за опасност са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони.

Частично е обявен червен индекс за областите: Плевен, Велико Търново, Сливен, Ямбол и Стара Загора, където рискът за възникване на пожари е много висок. При червена степен на предупреждение от НИМХ, гражданите трябва да бъдат изключително бдителни и готови да предприемат действия, за да се предпазят при бързо развиващ се пожар. От хората се изисква да проявяват изключителна бдителност и незабавно да уведомяват противопожарните служби за всеки огън. 

В останалите места на страната се очаква времето да бъде потенциално опасно или без опасни явления.