Учени откриха уравнението, проучвайки езика, оръжието, местопрестъплението и... транспорта.

Eдно от удоволствията при романите на Агата Кристи е да отгатнеш кой е убиецът. Сега това ще е по-лесно - британски учени излязоха с математическа формула, която помага на читателите да разпознаят престъпника преди края на романа, пише “Дейли мейл”. Тя определя ясни правила, които насочват към злодея.

Без значение дали по неговите следи са блестящият Еркюл Поаро или находчивата мис Марпъл, първият детайл, който трябва да се има предвид, е

връзката между жертвата и убиеца

Убиецът почти винаги е емоционално свързан с жертвата. Експертите установили, че обикновено това е брачният партньор или друг близък роднина.

Изненадващо основният вид транспорт в романа също е възлов фактор. В истории, включващи кораби и самолети, главорезът най-често е мъж, а при тези с леки автомобили, ванове и камиони - жена.

Сградите, обитавани от героите, са от съществено значение. 75 процента е шансът убийство, извършено в извънградска къща, да е работа на дама.

За да отгатнат извършителя на престъплението, читателите трябва да следят героите в книгата кога се появяват за първи път и колко пъти са споменати от авторката. Убийците обикновено излизат на сцената в първата половина на романа и много често - още в първата пета от него.

Езикът, с който е описан престъпникът, също е ключ към разкриването му, казват изследователите. Жените злодейки Агата Кристи обикновено рисува в отрицателна светлина, с негативни епитети и чувство на неприязън, докато езикът ѝ към мъжете е неутрален или издава положително отношение.

Може да звучи сексистки на читателите, но пристрастието на авторката към половете не спира дотук. В романите ѝ мъжете обикновено убиват жертвата си по по-жесток начин, отколкото жените. Докато

отровителите най-често са жени,

мъжът убиец души или наръгва с нож жертвата си особено ако е лекар по професия.

И още - жените престъпнички обикновено се издават по-лесно, като оставят следи по някой предмет или го преместват непредпазливо. На Поаро обаче му трябват повече “сиви клетки”, а на мис Марпъл - прочутата ѝ “сила на дедукцията”, за да открият мъжа убиец.

Когато детективът е хитрата пенсионерка, а мотивът - пари или любовна афера, убиецът ще бъде споменаван повече в последните глави на романа, отколкото в първите.

Ако разследващ е суетният белгиец и става въпрос за наръгване с нож, убиецът се споменава по-често в първата част на книгата.

Д-р Доминик Жанрод от “Куинс юнивърсити” в Белфаст, Джеймс Бъртнал от Ексетърския университет и анализаторът на данни Брет Джейкъб са създали формулата, след като проучили интригата в над 30 романа на Агата Кристи, включително “Убийство в “Ориент-експрес”, “Чудноватият дом” и “Убийство в Месопотамия”.

Формулата предлага на любителите на криминалния жанр нов поглед към романите на Агата Кристи, уверяват изследователите. Според тях математиката ще помогне на почитателите ѝ да надхитрят нейното умение да пази в тайна престъпника до последния момент и той да се окаже

най-малко вероятният от героите

Агата Кристи е написала 66 криминалета и е най-продаваната британска писателка. По света са купени 4 млрд. нейни книги. През 1971 г., 5 години преди да почине, кралицата я удостоява с рицарско звание. 

Как действа математиката в романа “Чудноватият дом”

Романът “Чудноватият дом” разказва за преживяванията на голямото ексцентрично семейство Леонидис, три поколения от което живеят в мрачно старинно имение край Лондон. Всичко е наред до момента, в който патриархът на семейството - богатият Аристид Леонидис, е отровен със собствените му капки за очи.

Случаят е поверен на млад детектив - син на инспектор от Скотланд ярд и годеник на една от внучките на жертвата, София. Тя заплашва, че няма да се оженят, докато убиецът не бъде открит. Главният заподозрян е младата съпруга на убития - Бренда, която според семейството е извършила престъплението, за да се добере до парите му. Но разследващият скоро открива, че всеки от фамилията има причина да убие Аристид...

Според формулата: основният вид транспорт е лек автомобил, което подсказва, че убиецът е жена. Това насочва към героините София Леонидис, Бренда Леонидис, Магда Уест, Идит де Хавиланд, Клеменси Леонидис, Джоузефин Леонидис или Джанет Роу.

Причина за смъртта: Аристид Леонидис е отровен - още един знак, че убиецът е жена.

Роднинска връзка: по този показател извън подозрение остават Джанет Роу, Клеменси Леонидис и Магда Уест, защото не са съпруги или преки роднини на жертвата.

Езикът: жените убийци авторката обикновено описва с негативна фразеология. Това насочва към “златотърсачката” Бренда Леонидис - разглезената млада вдовица на застаряващия Аристид, и към грозноватата и с преждевременно развит ум Джоузефин Леонидис - малката сестра на София Леонидис и внучка на жертвата.

Заключение: така Бренда и Джоузефин остават главните заподозрени, но може да се заключи, че Джоузефин е по-вероятната убийца, защото още в началото, тоест твърде рано, всичко сочи към Бренда и Лорънс Браун. Той живее в къщата като домашен учител на децата, но се носи слух, че върти тайна любов с измамната съпруга Бренда.
Накрая наистина излиза, че малката Джоузефин е убила дядо си, защото не искал да плаща за уроците ѝ по балет.