Eкспертите по сигурността постоянно ни предупреждават да бъдем внимателни при избора на парола за достъп до профилите ни в интернет. Въпреки това много потребители продължават да не обръщат внимание на този проблем, което е предпоставка да станат жертва на хакери, предаде Mashable. Aнализатори от SplashData всяка година публикуват списък с най-използваните и лесни пароли в интернет. Последният им доклад за пореден път показва, че най-елементарните комбинации от символи продължават да са най-популярния избор за много хора. 

Основната причина за това е, че на челните пет позиции в списъка са пароли като „123456“, „password”, „12345“, „12345678“ и „qwerty”, които едва ли биха затруднили човек, който би искал да проникне в профила ви в интернет. В класацията на SplashData първите десет се допълват още от „123456789“, „1234“, „baseball”, “dragon” и „football”.

Трябва да отбележим, че последните три са нови предложения в списъка, но можем да сме сигурни, че и те едва ли биха затруднили сериозно даден хакер. Ако искате да се предпазите по най-добър начин е необходимо да използвате сложни комбинации от символи, които включват цифри, малки и големи букви. Дължината на паролите също е от значение, тъй като колкото по-голяма е тя толкова по-трудни биха били те за хакване.

Ето и останалите от 25-те най-популярни пароли, които не трябва да използваме в Интернет:

1234567

monkey

letmein

abc123

111111

mustang

access

shadow

master

Michael

superman

123123

batman

trustno1