Сред последните няколко находки в Перперикон е златна монета, открита при разкопки преди три дни с лика на византийския император Василий ІІ Българоубиец, както и този на брат му Константин VІІІ. Това разказа изтъкнатия наш учен проф. Николай Овчаров. Вторият ценен уникален предмет е на оловен печат.

Монетата е от 23-каратово злато, т.нар. тетартерон, при която златното съдържание е по-малко и е по-лека от стандартните с тегло 4,4 грама. Тези монети са сечени в 10-ти и началото на 11-ти век от византийските императори. Дори един византийски хронист ги осмива като казва, че вземат в пълни размери данъците, но когато трябва да дават - плащат в такива олекотени монети. На всеки 100 произведени монети от този тип само 2-3 са с подобен олекотен грамаж на благородния метал, поясни проф. Овчаров. Намерената монета почти не е била в обръщение, а се е ползвала като капитал, инвестиция и с такива като нея са се обезпечавали сделки.

Втората находка, оловен печат, е била на византийския сановник - патриций Георги, живял в една област, която се намира в Мала Азия. Той е като своеобразна визитна картичка на благородниците и императорите във Византия по време на Средновековието. Според професора това е третият печат на византийския сановник, който е бил свързан с отбраната на империята в критичен момент от нейната история, останалите два са в частни колекции. Проф. Овчаров спомена за близо 20 намерени печати на Перперикон от началото на разкопките и към стотина - в подножието на крепостта.

През 2015 г. разкопките се подпомагат финансово с 200 хиляди лева, 25% от които ще отидат за консервация на града до следващия сезон.