В България все още не е развита системата на приюти за бездомни животни. В градовете, в които има, те са предимно за кучета, а в работата им липсват доста елементи от дейността на подобни приюти в цивилизованите държави, отчитат експерти. 
23-годишна студентка Елена Георгиева от Ямбол се грижи за бездомни котки. В собствената си къща в ямболското село Кабиле тя е отглежда и кучета, и котки, но не би се справила без дарения, за да продължи грижите си за животните.

Студентката по право от години е мечтаела да направи нещо за бездомните животни в Ямбол. Семейството и се е съгласило това да стане в къщата им в село Кабиле:

Само сутринта като излизаме по улиците и като гледаме колко бездомни котенца има, част от тях просто умират по улиците без да получат никаква адекватна грижа.

Някои от котетата вече са се срещнали с човешката жестокост. В момента в котешката къща живеят 25 котки и 6 кучета, но са необходими много средства за ваксини и храна.

Проблемът идва от това, че те нямат ваксини и поради ниския си имунетите боледуват много често и се налага да им се поставят витамини и антибиотици. Ако има хора, които имат желание да ни помогнат с гранули, пелети или със средства за ваксини, много ще се радваме да се свържат с нас.

Въпреки липсата на достатъчно средства елена е категорична че не би отказала помощ на бездомно животно.