Стотици колеги и приятели, студенти и почитатели дойдоха днес в храма "Света София", за да се простят с нелепо отишлият си от живота талантлив режисьор, сценарист, продуцент и преподавател Иван Георгиев-Гец, син на известния актьор Георги Георгиев-ГЕЦ. Кино съсловието загуби един от ярките си таланти, предаде репортер на БГНЕС.

Той е достоен син на баща си и личност, която може да служи за пример, заяви опечален известният художник, аниматор, карикатурист, режисьор и сценарист професор Иван Веселинов. И е показателно, че не използва минало време за Иван Георгиев. Българското кино загуби много, преди всичко - един много ерудиран преподавател. Той не беше чужд на другите изкуства - изобразително изкуство, музика, литература, театър. А за кино беше най-логично да бъде подготвен, защото още от дете е присъствал на много от снимките на баща си, закърмен с това изкуство, отбеляза професорът.

"Иван беше част от една компания, с която съм работил 7-8 г. и е тъжно, че той напуска групата. След него ще останат неговите творби. А като човек беше забавен и добър, както се казва - душата на компанията. Обичаше да се шегува, да се смее и е жалко, че вече не е сред нас", сподели мъката си по режисьора актьорът Теодор Елмазов.

"Благодаря му за меката светлина в живота на всички нас", каза през сълзи близката на семейството Жанет Радулова.

Иван Георгиев беше режисьор, сценарист, продуцент, преподавател в програми "Кино и Телевизия", "Визуални изкуства", "Компютърни системи и технологии", "Музика". Директор на програма 1996-2001. Доцент по филмова и телевизионна режисура от 2000 година. Ръководител на кинодепартамента на НБУ 2001 - 2007.

Богата е филмографията му: "Един ден аванс" СТФ"Екран",1986, пълнометражен; "Замъкът на вещицата" "Квинтесенц",Швейцария/България,1991; "Капитански истории" БНТ, 1992 год. – сериал; "Здравей, България" Телевизионен театър, БНТ, 1995; "Магьосници" пълнометражен, ГЕКОН, 1998, игрален филм-приказка; "Леден сън" игрален филм, БНТ- 2005; "Магна Аура"- изгубеният град (продуцент) сериал 13 еп. Германия-Бълг.- 2007.

Автор е на редица документални филми, филми-концерти, сред които "Седмиците на Петър Ступел" БНТ, 1996; "Земя и хора" СИФ "Бояна", 1990; "Зверино - път през годините" СИФ "Бояна", 1990; "30 години Щурците" БНТ, 1998 година; "Лед Цепелин" БНТ, 1998 година; "Уайтснейк" БНТ, 1997 година; "Юрай Хиип" БНТ, 1998 година; "Назарет" БНТ, 1998 година; "ФСБ – с Мобиком на път " СИНЕМАК 2000 година и много други.

За "Магна аура – изгубеният град" печели голямата награда "Златна ракла" през 2007 година.