Канадският астроном Робърт Джедике от Хавайския астрономически университет представи изчисления, показващи, че около Земята може да се движат няколко луни, които ние не виждаме заради малките им размери - около няколко метра. Това ученият разказа на конференцията на Международния астрономически съюз в Хонолулу, съобщи "Сайънс нюз".

"Това не е измислица, но засега е известна само една от тези минилуни", напомни Джедике за небесното тяло с размер около три метра. То бе открито през 2006 година и около година бе на орбита около Земята, преди да я напусне. Макар на орбита около нашата планета да има космически боклук, който обикновено надхвърля по размери мини луните, в доклада на учения става дума само за естествените спътници на Земята.

Джедике представи изчисленията си – според тях Земята обикновено улавя космически обекти с размер на перална машина и след няколко месеца те напускат нейната орбита. Десетки минилуни с размер от 50 сантиметра до 1 метър (Джедике ги сравнява с детска надуваема топка) се роят около нашата планета като мушици около запалена лампа, докато астероиди с размер на камион се улавят от гравитационното поле по един път на 50 години.

Заради малките им размери тези луни са трудни за откриване. Ученият се надяват да ги засече през близките години с помощта на телескопа Субару на Хаваите. Мини луните могат да бъдат открити и с помощта на "Много големия телескоп (Very Large Telescope) в Чили.

Теоретично минилуните с размер от няколко метра могат да бъдат използвани като тренировъчни цели за експерименти по доставяне на астероиди на Земята, отбелязва Джедике.

Междувременно тази седмица НАСА публикува кадри, показващи тъмната страна на Луната, която не може да се види от Земята.