Много нарушения видяхме в енергетиката в България и сега започваме да ги подготвяме по реда на щетите, които са нанесени. Това каза пред Радио „Фокус” – Бургас Валери Симеонов, председател на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България и съпредседател на ПГ на „Патриотичен фронт”.„Естествено, едно от първите места ще е за бившата шефка на КЕВР Светла Тодорова, която е задължила НЕК да продава на много ниска цена. При положение, че към този момент НЕК е продавала на 125 лв./MW, тя ги е задължила на 30 лв. да продава т.нар. „технологични загуби” без ограничение за количеството”, каза Симеонов.

Той обясни, че по този начин Тодорова е нанесла щета на бюджета в размер на 52 млн. лв. 

Други нарушения са свързани с работата на възобновяемите енергийни източници.

„При тях имаме покриване на обстоятелството, че са използвани европейски средства, с цел получаване на максимална цена на цялата електроенергия, която се продава от ВЕИ-то. Докато съгласно нормативните документи, те трябва да получат висока цена само за този процент, който е тяхното участие в инвестицията. А много често ВЕИ-тата с 20% собствено участие и 80% Европейски средства, са декларирали, че цялата инвестиция е тяхна и са получавали висока цена на цялата електроенергия, която са продавали. С други думи, лъгали са безобразно”, смята Симеонов. 

Друго нарушение е свързано с надписани фактури за произведено електричество от ВЕИ. Според депутата са открити многобройни случаи, когато се произвежда едно количество електроенергия, а се продава и фактурира доста по-високо количество към НЕК. 

Симеонов съобщи, че сред другите нарушения, които ще бъдат дадени на прокурор са свързани с ВЕИ-та, които без притеснение са произвеждали и продавали ток, без да имат задължителните разрешение от ДНСК за въвеждане в експлоатация. „В НЕК също сме се натъкнали на огромни безобразия. 

„Там имаме не само каквато и да е липса на проверки, което си е тяхно задължение, имаме даже и сведения, че бившата шефка на НЕК е прехвърлила част от своите задължения на съпруга си, който няма нищо общо и не е държавен служител. Просто е стоял в кабинета и е разписвал, та даже и техният шофьор е вършил тези неща”, каза Валери Симеонов. 

По неговите думи, ДКЕВР и на НЕК, Енергийният системен оператор и Министерство на енергетиката са имали задължението да бъдат преграда за едно такова ограбване, но не са си вършили работата. 

Според него най-много нарушения са допуснали ДКЕВР. Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България ще направи проверка за нарушения от 2008 година досега. Според Симеонов тази информация се обработва в момента и излизат много данни, които скоро ще бъдат огласени.