Роби Уилямс бе тук и със сигурност ще остави дълбока следа в музикалния и фестивален живот в България. Той пя, скача, танцува, прави дори лицеви опори на сцената, появи се с поличка и успя да я вдигне, за да покаже бельото си, слезе при публиката и направи едно грандиозно шоу по време на първия фестивален ден на „Спирит ъф Бургас”, който се провежда на 7 и 8 август на Централния плаж в морския град. И то пред очите на над 35 хил. души от страната и чужбина.

Сред големите хитове, които британската звезда изпълни, бяха разбира се Come Undone, Rock DJ, Feel и Angels, а публиката през цялото време пя екзалтирана заедно с него.

Преди всяка песен Уилямс разказваше и по някоя история с доза хумор.

Флиртуваше с публиката и каза: "Не се познаваме от дълго, но ви обичам, хора!"

Освен своите големи хитове, той успя да изпълни още песни на Lorde – Royals, както и на великия Фреди Меркюри. Концертът пък завърши с I did it my way на Франк Синатра.

Бургас, вие бяхте невероятни! Не мога да повярвам, че не сме идвали досега тук. Няма да ни се разсърдите, ако се върнем отново много скоро, нали? Среща?“, бяха думите на звездата.

Изненадите по време на концерта не спираха
Моментът, който ще остане в историята на фестивала, а и в спомените на една българка - Зорница от Благоевград, определено е изненадата, която Уилямс поднесе на самата сцена.

Въпреки, че е баща на две деца и любящ съпруг на Айда Фийлд, с която за късмет имаха годишнина от сватбата точно на 7 август (бел. ред. Роби и Айда се венчаха на скромна церемония в имение в Бевърли Хилс на този ден преди 5 години), лошото момче на британската музика остана верен на сценичния си образ и ощастливи една българска почитателка, като избра на случаен принцип жена от публиката, покани я да се качи при него и двамата танцуваха, докато той пееше един от актуалните си хитове – Candy.

Първият концерт на Роби на плаж
Всъщност, за българските фенове на музиканта това бе първа среща с него на родна земя, а за самия Роби пък това бе първи концерт, реализиран на самия плаж.

За да бъде цялото събитие на професионално ниво, екипът на музиканта пристигна за шоуто три дни по-рано.Това се случи по негово настояване.

Още преди „Спирит ъф Бургас” да стартира, организаторите издадоха, че за първи път в Европа ще се строи толкова голяма сцена на самия морски бряг, което всъщност бе накарало британците да изпратят допълнителна помощ на българските екипи.

Сцената, на която Роби пя, е с впечатляващото тегло от 500 тона, а всички фенове, които не бяха в т.нар. Golden circle в близост до сцената, имаха възможността да го гледат на 40-метрова видео стена.

И тъй като на плажа няма нужното за фестивала електрозахранване, 4 генератора и 50 тона гориво поемаха тази роля в първия ден и най-вече по време на 2-часовото шоу на Роби Уилямс.

Над 35 хил. души изпълниха Централния плаж в Бургас
За първи път на морския бряг се случва подобно нещо. Хиляди хора от България и съседни балкански страни, както и още от Ирландия, Великобритания, Германия, Полша и скандинавските държави се стекоха за концерта на Уилямс.

Дни по-рано дори малките семейни хотелчета в съседни до Бургас общини нямаха свободни стаи за нощувки на прииждащите туристи меломани.

Трудно бе в пика на сезона да се намерят стаи за нощувки дори из Созопол и Черноморец, които са на около 30 км от Бургас, съобщи Vesti.bg.

В самия ден на концерта бе усложнено движението по централните бургаски улици, задръствания имаше и на входа на града. Коли, автобуси и дори специално брандиран с лика на Роби Уилямс влак изпълниха пътищата и жп линията към Бургас.

И макар пътната обстановка да бе по-тежка, това не помрачи всеобщото празнично настроение у феновете на Роби.

И още музика на „Спирит”-а

По време на първия фестивален ден родни и чуждестранни меломани имаха възможността да чуят още редица музиканти.

Сравняваният със Сийл британец с нигерийски произход Kwabs, изпълнил хитовете Walk, Last Stand и Perfect Ruin, който дойде с цял бенд и едночасов сет, специално подготвен за фестивала.

Видяхме и легендарната група STEREO MCs. Сред българските групи бяха „Мастило”, „Оги 23” и други.

Вторият ден на „Спирит ъф Бургас” няма да е по-малко наситен с емоции. Хедлайнер ще бъде проспериращата банда Kassabian. Ще чуем още PIF, Rebelites, Funkaround и др.