Млади изпълнители дадоха старта на 18-ото издание на Международния джаз фестивал в Банско. Въпреки че официалното откриване е днес, организаторите по традиция, както и миналата година, когато бяха представени учениците на Стефка Оникян, решиха да представят един ден по-рано на публиката бъдещите звезди на българския джаз, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

На сцената се качиха Кристина Кирова Квинтет, Асид Фолк Файв, Маги Алексиева "Мей" & Лолас квартет. Кристина и Маги са от класа на Стефка Оникян и след като миналото лято се изявиха индивидуално, сега вече са със собствени формации. В програмата бе включена и една интернационална група – "Нюсталгия", в която участват Царина Маринкова (пиано, България), Джордж Димитриу (китара, Румъния), Матия Магатели (бас, Италия), Кристиян Крайнчан ( барабани, Словения).

В рамките на фестивала бе открита и изложба живопис на местни художници, която ще съпътства джаз събитието. Тя бе открита от директора на фестивала д-р Емил Илиев, който междувременно е получил покана от китайската джаз асоциация да й бъде консултант. Китайците са решили да започнат активно да правят джаз фестивали и искат българинът да им помага.

Тази вечер от 19 ч. е официалното откриване на Международния джаз фестивал в Банско. В програмата ще прозвучи програмата "Сто години Франк Синатра", подготвена от Васил Петров и Биг бенд-Благоевград с диригент Борис Янев. Сред специалните гости е пианистът и композитор от Израел Леонид Пташка, включен в престижния списък на стоте изтъкнатите музиканти на 20-ти век. Той ще свири заедно с българите Стефан Врачев – бас , и Исак Бенбасат – барабани. Изключително ще бъде и участието на американския пианист Шели Бърг. Той е един от най-добрите пианисти в областта на съвременния мейнстрийм джаз, бил е президент на Международната асоциация за джаз образование, а през 2003 г. Los Angeles Jazz Society го обявява за преподавател на годината. Заедно с него на сцената ще бъдат Радослав Славчев – бас, и Богомил Енчев – барабани. Мънго Джери блус бенд (Великобритания) – Рей Дорсет – вокал, китара, Джон Плейл – бас китара, бек вокал, Тоби Хюншам – клавишни и бек вокал, Боб Уайт – барабани. Финалът не вечерта ще бъде с обичаните британски музиканти от Мънго Джери блус бенд – Рей Дорсет – вокал, китара, Джон Плейл – бас китара, бек вокал, Тоби Хюншам – клавишни и бек вокал, Боб Уайт – барабани.