Харманлиец, който е бил арестуван и съден за грабеж, но впоследствие оправдан, осъди прокуратурата на Република България за престоя си в ареста, съобщи haskovo.net. Така ищецът Генади Сарачев ще трябва да получи 30 000 лева обещетение за претърпени неимуществени вреди, причинени от незаконно обвинение. Това пише в решението на Хасковския окръжен съд, което подлежи на обжалване пред Апелативния в Пловдив.Генади е закопчан за грабеж на златен ланец в село Войводово в началото на юни 2010 г. Извършено е претърсване в дома на родителите му и в БМВ-то му и според разследващите именно той е извършител на престъплението. Задържан е за едно денонощие, по-късно прокуратурата му удължава задържането за 72 часа, а след това му е наложена постоянна мярка от съда. Така мъжът изкарва в ареста около 10 месеца и половина, а под „домашен арест“ - 2 години, 9 месеца и половина. Заради изолацията ищецът не е могъл да вижда детето си, което се родило малко след задържането му, пледира неговият адвокат. Заради ареста и обвинението приятелката му го напуснала, влошили се отношенията с неговите родители и роднини. Мъжът се сринал психически и физически, сринало се и човешкото му достойнство. Преди да бъде задържан, имал доходоносна работа, ползвал се с уважение между колегите и издържал семейството си, са друга част от аргументите на Генади.

Образуваното наказателно дело срещу него се точи доста време по инстанциите. Първоначално Хасковския съд му налага общо 6 г затвор. Апелативният съд потвърждава присъдата, ВКС обаче връща делото за ново разглеждане и така от края на април мъжът е оневинен от пловдивските магистрати. От справката му за съдимост пък станало ясно, че той е осъждан по 6 дела за различни престъпления.

В резултат на оправдателната присъда, мъжът решил да си потърси правата в съда и дори е предявил претенции от 100 000 лева. Съдът обаче е признал само 30 000 лева.