Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова иска прекратяване на договорите за три плажа.

Тя ще представи доклад от направените проверки през лятото, нарушенията и своето предложение пред Министерския съвет през октомври, обяви самата Павлова на пресконференция в Бургас.

Павлова ще предложи да се пристъпи към процедура по прекратяване на договорите след края на сезона.

Най-фрапантните нарушения са констатирани на плажовете Слънчев бряг – север, Обзор – централен и Ахтопол – север. Към групата на най-изявените нарушители вероятно ще се присъедини и плажът "Червенка" в Черноморец.

Споменатите плажове не спазват законовото изискване за процента свободна площ за плажуване, не спазват ограниченията за преместваеми и търговски обекти. На част от плажовете свободният достъп е зад чадърите и шезлонгите. Така се ограничава достъпът на летовниците до морето.

Общо шест са фирмите, които стопанисват 209 плажа по морето. Част са на концесия, други – под наем, а 21 от плажовете са дадени за стопанисване на областните управи на Бургас, Варна и Добрич. 95 от всички плажове се охраняват частично или пък въобще нямат охрана.

От министерството са направили проверки съвместно с РЗИ. Установено е, че на места броят на спасителите и медицинските пунктове е недостатъчен.

22 плажа имат сериозни нарушения за неспазване на изискването 50% от зоната да е със свободен достъп.

С най-лоши показатели в това отношение министър Павлова посочи плажа "Червенка", където само 24% от плажа е свободен за летовници, а останалата част е оборудвана с платени чадъри и шезлонги.

Нарушения с търговските и преместваемите обекти има на 22 плажа. Като пример е ивицата Слънчев бряг – север с над 1 267 кв. м. превишение на позволеното. Най-сериозно е положението с търговските площи. От 99 проверени плажа 53 били в нарушение.

„Застрашени да им бъде прекратен договорът са и плажовете Поморие – централен и Крайморие“, каза още Павлова.