В горещините на всички е приятно да се потопят в прохладна вода. Къпането в открити водоеми е много полезно за кучетата.

Много кучета обожават да плуват или да тичат из водата. Но и, както при хората, и при къпането на кучетата трябва да се помни за някои опасности независимо дали къпете любимеца си в езеро, река или море.

Преди да позволите на кучето си да влезе във водата, свалете повода му, но оставете нашийника. Убедете че във водата няма остри и режещи предмети - риболовни принадлежности, счупени стъкла, железа, течения, водорасли и други опасности.

Никога не пускайте кучето да влиза в морето при мъртво вълнение - то няма да може да се излезе на брега.

Винаги наблюдавайте кучето, докато то е във водата. Ако плува морето или в голямо езеро следете за потенциални заплахи като лодки, яхти, катамарани и др.

Ако любимецът ви обожава продължително да плува, но не е добре със здравето или пък е прекалено младо или старо, най-добре да го пускате във водата с кучешка спасителна жилетка с подходящ размер.

Не му позволявайте да пие вода от водоема. Затова винаги носете със себе си чиста вода за пиене.

След къпане и плуване на кучето в морето, отмийте солта веднага след излизането му от водата.

Не къпете кучето в басейн, тъй като хлорираната вода може да предизвика раздразнение на очите, кожата и стомаха.

В горещините не е необходимо да подсушавате кучето след къпане и плуване (то само ще се изтръска), а до пълното изсъхване на козината му можете да го разходите на повод или да потичате с него.