Двама палестинци защитиха с телата си израелска полицайка от камъните, които радикални еврейски заселници хвърлят по нея.

Снимката и последвалото видео предизвикаха сериозна полемика и сред израелците, и сред палестинците. 

Тя е направена по време на сблъсък между палестинци и активисти срещу окупацията и крайнодесни еврейски заселници на Западния бряг, който според ООН и Международния съд в Хага е окупирана от Израел палестинска земя.

Когато униформените пристигат на мястото, заварват двете групи да се замерят с камъни, като евреите започват да ги хвърлят и по полицаите. Тогава мъжете застават от двете страни на стреснатата жена и молят да се спре хвърлянето на камъни.

Според Закариа Сада, мъжът с ризата отляво на полицайката, напрежението ескалирало, защото заселниците се опитали да спрат палестинците да извършват земеделска дейност в района. Сада е полеви координатор на израелската неправителствена организация „Равини за Правата на човека” (РПЧ). Той казва, че колега на полицайката насочил оръжието си срещу него, като видял, че жената е обградена, но палестинецът вдигнал ръка и му казал, че ще я защитава.

Автор на снимката е Шаул Голан, фотограф в израелският вестник „Йедиот ахронот”.