Български моряци бедстват на пристанище в Испания. Сънародниците ни са оставени без храна и пари повече от седмица, съобщават близките им пред БТВ.

Моряците са на борда на товарния кораб „Просперити”, който плава под молдовски флаг с гръцки оператор. Изпратени са от варненска корабна агенция с крайна точка Апенините. В момента се намират на испанското пристанище Алхесирас.

Нямат вода и храна

„От два месеца, откакто са се качили всъщност, не им е плащано и не се знае дали въобще ще им бъде платено. Хората са притеснени, корабът е арестуван, няма провизии, няма вода, няма агент,  на стария агент не му е платено и той се е отказал и корабът е изоставен и бедстващ”, обясни Иво Гъдев, син на главния механик на кораба.

Отговорът на фирмата

Управителят на фирмата обяви пред БТВ, че не знае защо корабът е задържан. И че на борда му се намират 8 българи, които имат вода и храна до понеделник, а по-късно днес ще им доставят допълнителни провизии.

„Да, наистина има закъснение на заплатите. Има 7 дни закъснение. Вчера сме изпратили нота на корабособственика и компанията, която оперира. Тя е гръцка компания. Те се оправдаваха, около седмица се оправдават със ситуацията около банките”, заяви Димитър Бонев, управител на фирмата екипажен оператор.

На борда на кораба имало товар, който трябва да бъде доставен в Италия.

„Най-вероятно ние ще арестуваме кораба. И то ще се случи днес или утре, защото не само моряците имат да взимат средства, но и компанията”, каза още Бонев.

„Има и боледуващи на борда, които имат нужда или да бъдат евакуирани, или по някакъв начин да им бъде помогнато, това са европейски граждани, които бедстват там”, допълни и Иво Гъдев.

Обещанията

Гръцката компания е уверила, че до понеделник „Просперити” ще тръгне по направление, а българската фирма ще получи плащанията си.

„За нас е без значение дали те ще платят заплатите на моряците или дали ще ги платят на нас, без значение какво. А ние ще си изпълним задължението, ако платят на нас, на секундата, разбирате ли, на секундата”, подчерта Димитър Бонев.