Родопите са планина, прочута не само със своите неповторими каба гайди и легенди за Орфей, но и с безценните богатства, които къта в недрата си.

Красотата на земните недра, уникални минерали и кристални форми са изваяни сякаш от един приказен свят, разказва кореспондентът на БГНЕС от Хасково.

Най-голямата пещера в Родопите е Ягодинската, която е и четвъртата по дължина у нас. Намира се в края на Буйновското ждрело, близо до село Ягодина. В нея пещерняци от региона и техни гости посрещат Нова година, като за целта си украсяват истинска коледна елха, която седи в пещерата целогодишно. А екстремно настроените двойки дори могат да сключат брак под земята.

В Ягодинската пещера има няколко различни по размер зали и тунели, които са отрупани със сталактити, сталагмити, сталактони и други пещерни образувания. Повечето от фигурите имат имена, като най-запомнящи са Дядо Колега, Снежанка и седемте джуджета, Богородица и Младенеца, Пижо и Пенда, Барбароните, Кирил и Методий. Най-впечатляващи са пещерните бисери, които приличат на морски перли.