Днес е първият петък на август и, както се полага, е празник. Отбелязваме международния ден на бирата.

Събитието събира фенове и любители на пивото в барове, клубове, пивоварни, открити заведения и задните дворове по цял свят.

Инициативата в началото е на няколко приятели, почитатели на пивото, но впоследствие придобива широка известност. 

„Бирата продължава да бъде любима напитка на сънародниците ни. Според проучване

78% от пълнолетното население у нас консумира бира“,

коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.

През 2014 г. на българския пазар са продадени общо 5 230 000 хектолитра бира, което е близо 5% по-малко от предходната година. 

Консумацията на глава от населението е 72 л. През 2014 г. се наблюдава увеличение при продажбите на бира в кенове, които заемат 13% от общия дял. PET бутилките продължават да водят в класацията с 59%. Делът на стъклените бутилки е 23%, а на наливното пиво – 5%.

За първи път от 15 години насам браншът отчита лек спад в продажбите на пластмасови бутилки. 

Специалистите открояват и добрите хранителни качества на бирата. В нея се съдържат витамини от групата В, които допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система, активизиране на обменните процеси в организма и по-ефективен разход на консумираната хранителна енергия. 

При умерена консумация високото количество витамини от група В в пивото спомага сърдечните и мозъчни дейности. С 500 мл бира може да бъде доставен от 9 до 27,5% от препоръчителния дневен прием на витамин В6, от 3,5 до 14,1% на витамин В2, и между 4 и 10,5% на витамин В3.

Около 50% енергиен дял в бирата имат комплексните въглехидрати. Те подпомагат изхвърлянето на токсични агенти, попаднали с храната в организма и имат благотворен здравословен ефект. Съдържанието им варира между 4,85 – 7,40 г на 100 г пиво, като с най-високи стойности са бирите с плодов вкус, както и тъмното пиво. 

В същото време, тяхното съдържание в бирата е сравнително ниско и не влияе съществено върху енергийния хранителен внос в организма. 

Съдържанието на мазнините в бирата е с относителен дял по-малък от 1% от общата енергийна стойност, или не повече от 1 калория в 500 мл бира. Белтъците са под половин калория в 500 мл. 

Поради нищожните количества мазнини и белтъци, малкото алкохол и въглехидрати, и високото съдържание на вода в пивото,

умерената консумацията на бира не води до трупане на излишни килограми.

Усреднено, българските бири съдържат само 51,25 калории на 100 мл продукт или 256 калории на 500 мл. Най-ниска е калорийната стойност на безалкохолното, а най-висока – на тъмното пиво. 

За сравнение, експертите посочват, че 500 мл червено вино имат около 400 калории, а повечето плодови сокове са с аналогично на бирата енергийно съдържание, т.е. около 250 калории за 500 мл, заради по-големите количества захар.

Учените припомнят и факта, че бирата влияе благотворно върху функциите на централната нервна система и има успокояващ ефект. 

Аминокиселините в белтъчния състав на пивото от своя страна

стимулират синтеза на ендорфин, известен като „хормон на щастието“. 

Широко известно е, че бирата има меко релаксиращо и антидепресантно действие, но при едно задължително условие – да бъде консумирана в умерени количества. 

Вижте и един „бирен“ трик: