Родители, обединени в социалната мрежа Фейсбук, разпространиха протестна нота срещу задължителността на ваксините, поставяни на бебета още от мига, в който се родят.

Поводът за нотата е смъртта на тримесечния Павел от Стара Загора, който почина в съня си на 24 януари – 8 дена, след като са му поставени двете задължителни ваксини Пентаксим и Синфлорикс.

На 15 януари майката Павлина Стефанова води на консултация тримесечния Павел. Обяснява на личния лекар, че детето има хрема и хрипове. Докторката го преглежда, но не открива нищо обезпокояващо и му бие ваксина. Пет дни по-късно състоянието на бебето се влошава. Майката се обажда на личната лекарка, но заради случаите на грип тя насрочва час за след още два дни, когато е денят за детски консултации. Лекарката изписва на Павел само капки за нос. Павлина спазва инструкциите, но на следващия ден Павел издъхва. Назначена е и съдебно-медицинска експертиза, която трябва да отговори на въпроса дали има връзка между поставянето на ваксините и смъртта на детето. Личната лекарка е отказала коментар до излизането на резултатите от експертизата. А майката се е съгласила бебето да се кремира.

"Докога ще си затваряте очите за пострадалите от ваксини деца? А тези, които загубиха живота си "в името на колективния имунитет" и "защото ваксините са безопасни" ще ги върнете ли на родителите им? И ще поемете ли отговорност за тяхната смърт? Докога в България ще има безобразен закон, чрез който насила ще ни задължавате да ваксинираме децата си с ваксини, които, както всеки друг медикамент, могат да причинят нежелани или алергични реакции? Още колко деца трябва да умрат, за да проумеете, че този закон е престъпление срещу нас – родителите и децата на България? Защо в повечето европейски страни ваксините са препоръчителни, а при нас не може? Докога ще ни наказвате като отнемате правото ни на детски надбавки и децата ни да посещават детска градина? Защо не погледнете истината в очите? – Нашите деца са по-здрави от ваксинираните, а доста от ваксинираните, освен че боледуват по-често, боледуват и от някои от болестите, срещу които са ваксинирани! Кога ще разследвате стотиците далавери между здравните ни власти, фармацевтичните компании и лобистите, които прокарват закони и наредби, и включват нови и нови недотам изследвани ваксини само за да има печалба?" Това са въпросите, които задават родителите в протестната си нота.

"Кога ще осъзнаете, че майката и бащата усещат най-добре – с ума и сърцето си, кое е най-добро за тяхното дете и трябва да имат избор дали да слагат ваксини на децата си или не, както това се отнася за всички останали медикаменти? Кога ще си отворите очите за хилядите пострадали от ваксини деца в България – случаи, които умишлено се прикриват и отричат от лекари и здравни власти! Време е да прекратите този геноцид и тормоз над българските родители!", се казва още в нотата.