Пловдивският митрополит Николай нападна яростно кмета на Пловдив Иван Тотев и призова черквите да не плащат такса „смет”, пише Монитор. В реч след тържествено богослужение по повод Преображение Господне в едноименната църква в район „Тракия” владиката обвини българските политици, че са навлезли в „сатанинска ерес”, която се внушава на младото поколение.„Щом това е българската политика, църквата ще се намеси в политиката. Ще се занимавам с политика, защото политиката се занимава пагубно с българската църква”, отсече митрополит Николай. В словото си той даде за пример, че на два пъти през 2015 година на задължителния зрелостен изпит за седмокласници и на изпита по английски език за осмокласници се е паднала темата за йогата. 

„Всичко това, когато България празнува 1150 години от покръстването, нашата държавна политика проверява познанията на нашите деца не по история на България, не по християнска просвета, а по познания за йога. Да мълча ли? Няма да мълча, понеже не съм йога”, закани се владиката. Той не скри яда си и към градоначалника заради това, че пловдивски храмове са осъдени да платят на общината такса „смет”. „13 000 лв. трябва да плати църквата в най-бедния район „Източен” на общината. 

Съдия изпълнител вече е влизал там и е започнал опис на имуществото - икони, свещници и кандила, за да ги изнесе за продан. Хайде да ви видя, г-н кмете, да ви видя как ще стане това. Да видя докъде ще стигнете с арогантността си по отношение на Българската православна църква”, заяви в словото си дядо Николай, който призова настоятелствата на петте осъдени черкви да не плащат нито стотинка на общината. „Елате ни избийте! Ние ще стоим твърдо на скалата на православната вяра! Не плащайте. Няма да плащате на тази община. Аз ви го казвам”, настоя митрополит Николай.