Асфалтовата настилка се напука и накъса на метри преди началото на магистрала "Струма", предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Дефектът на пуснатата преди седмица магистрала при продължаващи строителни работи се появи в самото начало на Лот-4, където пътуващите за Петрич и Мелник слизат от старото трасе на Е-79, за да продължат в съответните направления. От министерството на регионалното развитие и благоустройството заявиха, че не става дума да свличане на отсечка от магистрала "Струма" край Сандански.

Миналия петък участъкът бе открит в присъствието на премиера Бойко Борисов, шефа на АПИ Лазар Лазаров и регионалния министър Лиляна Павлова.

Лот-4 на АМ "Струма" бе проектиран и дублира старото трасе на ГП Е-79 след пътния възел Петрич – Мелник. В момента се е напукало ухото, с което се слиза от новопостроения пътен възел, който дефакто е началото на магистралата на Лот- 4. Дефектът е в платното на тези, които слизат от края на Е-79 и началото на Лот-4, за да излязат на стария път Мелник – Петрич. Поражения в лентата, по която идващите откъм Мелник и Петрич и поемат по Лот-4 няма.

Така дефектът се е получил най-вероятно заради факта, че по мястото преминават тежки товарни автомобили, отбиващи се за Петрич и ГКПП Златарево на българо-македоската граница, както и от горещините. Температурите в района от месец не падат под 40 градуса

Новата асфалтова настилка с дебелина от 12 см е положена върху старата, тъй като това ухо съществува още от времето на Е-79. Новата настилка се разточва буквално като тесто по твърдата основа. Станала е на бабуни и се е разкъсала. В момента около ухото на пътния възел са разхвърлени мантинелите, настойките, за които все още не са поставени. В момента фирма "Агромах" поела договора на гръцката "Актор" поставя баластра между двете платна – това, по което се излиза по магистралата и това, по което всеки влиза в нея. Поради тези два факта – поставяне на мантинели и попълването на ивицата между двете платна означава само едно, че това е съоръжение или пътен възел е от Лот-4.

В момента на мястото се очаква да пристигне пресаташето на "Агромах", която да обясни, че това е временно съоръжение. Още при пуска миналия петък Лазар Лазаров обясни, че пускът на Лот-4 е по молба на премиера Борисов, за да се разтовари трафикът през Петрич, а пътуващите в посока Гърция да ползват тези 15 км от АМ "Струма", въпреки че ремонтните работи ще продължат до 11 септември, когато се очаква издаването на акт 16 на Лот-4.

От министерството на регионалното развитие и благоустройството заявиха, че не става дума да свличане на отсечка от магистрала "Струма" край Сандански. "Не става дума за директното трасе на автомагистралата, по което на 31 юли, за да се улесни трафикът в района на Петрич, беше пуснато движението при продължаващи строителни дейности на обекта. В момента продължава работата по изграждането на пътните връзки "Петрич – Кулата" и "Кулата – Петрич" при пресичането на път ІІІ-198 Петрич – Златарево с лот 4 на АМ "Струма". По договор работата по връзките и на лот 4 трябва да завърши до 11 септември", отбелязват от МРРБ.