Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу петима участници в организирана престъпна група за подкупи от служители на Областен отдел "Контролна дейност-ДАИ"-Стара Загора към Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", съобщиха от спецпрокуратурата.

От АПИ разпространиха съобщение, че посочените лица са освободени от агенцията още през 2011 г.

Като обвиняеми са привлечени още 4 лица, в т.ч. двама служители на Агенция "Пътна инфраструктура" и двама ръководители във фирми-изпълнители, посочват от спецпрокуратурата. Престъпната група е създадена с цел приемане на подкупи от транспортни фирми, превозващи земна маса, асфалтови смеси, инертни и строителни материали за нуждите на "Автомагистрала Тракия"- "Лот 2 Стара Загора-Нова Загора", сочат доказателствата. Срещу 100 лв. месечно на камион контрольорите са "пропускали" да проверяват колите на въпросните фирми, които са работили претоварени. По този начин превозвачите са реализиралихиляди левове печалба на ден от намален брой курсове и от избегнати проверки и глоби (от 1000 до 5000 лв. при установено нарушение).

Групата е била ръководена от Ангел Димитров, началник на Областния отдел "Контролна дейност-ДАИ"-Стара Загора към Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". В нея са участвали Деян Славов, Любен Мерджанов и Георги Георгиев - главни специалисти - инспектори в Областен отдел "Контролна дейност-ДАИ"-Стара Загора, Стоян Стоянов, младши инспектор в Областен отдел "Контролна дейност-ДАИ"-Стара Загора.

Обвинения за приемане и за предаване на подкупи са предявени на Георги Апостолов, главен специалист - "Мобилна група" в Агенция "Пътна инфраструктура"-София, Николай Василев, главен специалист в А"ПИ", Стоян Михов - координатор строителна механизация "Лот - 2" на АМ "Тракия" в "Пи Ес Ай" АД, и Динко Динев – управител на една от фирмите подизпълнители.

Апостолов и Василев са обвиняеми за получаване, а Михов и Динев – за даване на подкупи. Двамата служители от АПИ са "действали" незаконно независимо от колегите си от Областния отдел "Контролна дейност-ДАИ"-Стара Загора. Стоян Михов и Динко Динев са давали подкупи и на едните, и на другите, посочват от спецпрокуратурата.

Георги Апостолов, главен специалист – "Мобилна група" в АПИ, и Николай Василев – главен специалист в АПИ, не са служители на Агенция "Пътна инфраструктура" от 1 октомври 2011 г.

Това съобщават от Агенцията "Пътна инфраструктура" по повод завишения медиен интерес по темата - "Контрольори от ДАИ-Стара Загора и АПИ са предадени на съд за подкупи", Агенция "Пътна инфраструктура".