След поредния нагъл грабеж, при който неизвестни изверги нахлуха в дома на възрастно семейство инвалиди, пребиха ги жестоко и отнеха всичките им спестявания, белослатинската болница лежи 74-годишната Венета Лисичкова от село Малорад. Освен обезобразена, след побоя почти не може да говори, съобщава bTV.
След полунощ през прозорец на мазе в дома на семейство Лисичкови влизат непознати, прекъсват тока и телефона, преобръщат покъщнината с главата надолу и след като не откриват нищо ценно, влизат в стаята, където спят двамата възрастни и болната им дъщеря. На нея не посегнали, но старците пребили жестоко.

Освен по главата, възрастната жена е налагана с дърво за огрев по цялото тяло, докато не казала къде са парите. Биячите си тръгват с 3000 лева и оставят възрастните в безпомощно състояние и без стотинка.

Първа на страшната гледка сутринта се натъква социалната асистентка Снежана Иванова. „Леля Вена едва се вдигна да се изправи. Тя беше в ужасно състояние - подута, кръвясала”, разказа жената.

След като бабата е настанена в болница, съседи се грижат за съпруга, който е почти сляп, както и за дъщерята, която е неподвижна и не може да говори.

"Колят ни като овце, 20 пъти ми обираха къщата. Вече няма смисъл да живея!", казва пред "Телеграф" 70-годишният Васко Лисичков. "Отвориха вратата с гръм и трясък и веднага ме хванаха за врата. Усещах, че въздухът не ми стига, но нищо не можех да направя. През това време на другото легло пребиваха жена ми. Удряха и Петя по главата, дори нея не пощадиха. Бях сигурен, че това е краят.", споделя дядото. 

Полицията работи по горещи следи, но хората не вярват, че грабежите ще спрат. След подобни посегателства вече има и смъртни случаи.

Преди 2 месеца същата участ споходила и дядо Деко Геловски. "Биха и него и жена му, за да им вземат 100 лева. Човекът не издържа и умря. То така се случи и с Митко. Беше инвалид, без един крак, живееше сам. Влязоха една вечер в къщата му, и го пребиха до смърт. Нищо друго не ни остава освен да чакаме да дойдат и нас да уморят", споделят пред "Телеграф" хората от Малорад.

"Откакто заклаха комшийката мира нямам. Влезли при нея да крадат животни, но тя им казала:"Момчета недейте така, познах ви". Вместо да се ахнат, те извадили нож и прерязали гърлото и от край до край като на пиле. Оттогава няма брадва, няма сабя, с пушката спя.", разказва Цено Вачовски, бивш учител по математика и физика.

Преди няколко месеца мъж се споминал. "На другия ден ромите бяха изравнили къщата му със земята. Бяха извлекли всичко, без изключение", споделя пред "Телеграф" дядо Петър, чиято къща е опасана с камери срещу апашите.

Черната статистика сочи, че по време на нападения грабителите убиват 3-4 души годишно от село Малорад. Много хора вече са го напуснали от страх да не изгубят живота си. "Всяка вечер има набези, положението е трагично!", алармира кметът Петър Гарвански.
Освен за най-тежкото наказание на виновниците, местните настояват за спешна намеса на социалните в конкретния случай и на държавата като цяло, защото пострадалите едва ли ще оцелеят след последния набег без чужда помощ. А престъпниците едва ли ще спрат да пребиват невинни хора.