Някой опита пак да разбунтува Варна. Този път през август и не заради цените на тока. 4 групи протестиращи организираха агитки на последната сесия на общинския съвет. Кондуктори на частния градски превозвач, фенове на “Спартак” и майки, които искат да забременеят инвитро. Защо се стигна до скандали по време на сесията, потърсихме мнението на кмета на града Иван Портних.

- Г-н Портних, как ще оцените скандалите на последната сесия на местния парламент?

- Това бе опит за сериозна провокация, генериране на напрежение по теми, по които хората имат притеснения. Направен бе

опит да бъде
провалено
заседанието на
общинския съвет
с манипулации,


агресия и режисирани скандали. Свалянето на дневния ред щеше да доведе до милиони загуби за Варна, но кой щеше да поеме отговорност?

- Колко пари щеше да загуби Варна?

- Става дума за 41 милиона лева за старта на изграждането на пречиствателната станция на Златните - помните, че бяхме изпуснали този проект и ни върнаха документите от Брюксел само за да можем да се включим; за 10 млн. лв. за проектиране на рибарско пристанище в местността Карантината; за 3 млн. лв. по фонд “Солидарност” за укрепване на деретата Фатрико и до “Елпром”, за 24 млн. лв. за приключване на проекта за пречиствателна станция за отпадни води - Варна. Трябваше да се гласува сдружението за Европейска младежка столица, което дава право на младежки неправителствени организации да могат да кандидатстват за европейско финансиране и много други важни решения.

- Възможни ли са санкции, ако не бъде прието решението за интегрирания градски транспорт?

- 114-те млн. лв. по проекта “Интегриран градски транспорт” - най-големия за Варна, може да са под въпрос, ако не изпълним изискванията една транспортна фирма, и то общинска, да обслужва всички линии. Голяма част от проекта е реализирана, работим по високоскоростно трасе, електронна билетна система, велоалеи, но е важно “Градски транспорт” да поеме всички линии в града, което е императивно условие в европейския проект. Не споделям опитите да се всява напрежение, че служителите на частния оператор ще останат без работа - нали сами разбирате, че

общинският
превозвач ще има
нужда от нови
шофьори и
контрольори,


за да обслужва целия град. Така че работа ще има!

- На сесията имаше много познати лица от протестите през 2013 г., кой стои зад тях?

- На сесията имаше граждани, дошли да споделят лични притеснения по отделни теми, но имаше и груби атаки, организирани чрез агитки, сред които наистина видяхме добре познати лица от протестите през 2013-а, които едва ли са дошли само заради гражданската си съвест. Не знам дали те не са получили и друг вид стимулиране. Що се отнася до това кой стои зад тях - вероятно тези, които се притесняват за своето политическо бъдеще и за които е добре Варна да загуби 150 млн.

- Казвате, че хора, които са гласували за тези решения, сега застават начело на протестиращите?

- Да, може да звучи абсурдно, но е факт - някои съветници, които са гласували по 4 пъти “за” определени решения, застанаха начело на протестиращите срещу същите решения.

- След вашето появяване в залата страстите като че ли утихнаха. Отказахте се от блока за роми в кв. “Възраждане”.

- Никога не съм казвал, че там ще се строи блок за роми. Това е пълна манипулация на хората от страна на политическите ни опоненти. За да я прекратя, предложих на съвета да отмени гласуването на проекта за жилища за социално слаби хора, а не за роми. Само да припомня, че в момента картотекираните, които чакат за общински жилища, са 2600. Общинският жилфонд на Варна е 1459 жилища и е запълнен.

- Помолихте съветниците да отменят и ПУП-а на кв. “Чайка”. Защо?

- Винаги съм казвал, че съм последният човек, който ще брани плана за “Чайка”, и призовах всеки, който се чувства засегнат, да го обжалва в съда. ПУП-ът бе приет от съветниците единодушно, само с един глас “въздържал се”. Т.е. за него са гласували съветници, които днес бяха в редиците на протестиращите.

- Скандали се вихриха и около бъдещето на футболния “Спартак”, ще помогне ли общината на клуба да се върне при професионалистите?

- Варна трябва да има два отбора в “А” група. Две години подпомагаме “Спартак” с по 200 000 лева от общинския бюджет. Проблемът е, че сега има три клуба с това име, трябва те да се съберат и да се разберат. Затова призовавам към обединение всички - и ветерани на клуба, и феновете му.

- Спечелихте кметския пост в същата ситуация на протести. Какво може да отчетете за краткия си мандат?

- Да, разполагах само с 2 години, за да наваксаме изоставането на Варна и да променим града. Спечелих частичните местни избори през 2013 г. в тежка политическа обстановка, година по-късно ни сполетя голямо природно бедствие - наводнението в Аспарухово, което ни отне много време и енергия за възстановяване. Въпреки това бях мотивиран да успея

да изпълня
всичко, което
бях поел като
предизборни
обещания


Имам самочувствието да заявя, че съм бил честен с хората и съм свършил това, което съм обещал - Варна посрещна летния сезон с обновена визия - ремонтирахме булевардите “Сливница”, “Владислав”, “Цар Освободител”, “Христо Ботев”, пл. “Св. св. Кирил и Методий”, ,“Мария Луиза”. Готови са първите участъци от бул. “Осми приморски полк” и “Трети март”, където работата по трасето продължава. С финансовата подкрепа на правителството на Бойко Борисов ремонтирахме бул. “Княз Борис I” - от кръстовището до Икономическия университет до кръговото на Почивка, включително отворихме и пешеходните подлези по трасето, които водят към Морската градина, за да бъде направена изолация. Ремонти предстоят на бул. “Янош Хуняди”, “Константин и Фружин”, във Виница.

По улиците на
Варна се движат
70 нови автобуса
и 30 нови


тролейбуса, решихме огромния проблем с липсата на места в детските градини, като построихме нови сгради и пристройки към съществуващи обекти. Грижата ни за най-малките не свършва само с това - в момента ремонтираме и изграждаме нови 240 детски площадки в целия град, които отговарят на всички европейски изисквания. Варна ще бъде единственият град, който изцяло ще обнови местата за игра на децата. Специално внимание отделяме на екологията - открихме помпена станция “Акациите” и ПСОВ-Варна, спасихме проекта за пречиствателната станция на Златните, с общините Аксаково и Белослав започнахме реализация на ново депо за отпадъци. Ще посрещнем 15 август - Ден на св. Богородица и празник на Варна, с изцяло обновен център и атрактивни фонтани, върнахме волейбола във Варна, като обновихме зала “Конгресна” в ДКС. С подкрепата на правителството бе реализиран и друг мой ангажимент, поет пред варненци - отваряне и облагородяване на зоната край Морска гара. Като тегля чертата, мога да заявя, че

общо над 300
млн. лв. бяха
привлечени за
Варна за година и
половина


- факт, който вероятно боде очите на нашите опоненти.

- Защо Варна е важна за всички партии - битката за града се очертава още отсега като яростна?

- Мога да кажа защо Варна е специална за мен - тук е семейството ми и искам децата ми да живеят в една зелена и удобна градска среда, модерна, но и съхраняваща атмосферата на Стара Варна. Градът е с голям потенциал - неслучайно станахме Европейска младежка столица 2017! Тази титла е доказателство за добрата енергия и заряда на варненци!

- Очаквате ли подкрепа от партньорите на ГЕРБ в кабинета, или удари под кръста?

- Предвид сесията на ОбС, която се превърна в национална новина, очаквам всичко. Но за мен е важно да продължавам да работя, да постигаме видими резултати, а хората, сигурен съм, ще оценят усилията.

Интервю на Цанко Цанев