Светът скоро ще бъде погълнат от трета световна война, която ще бъде разпалена от терористи, заявил Акбар Хашеми Рафсанджани, председател на влиятелния Съвет по целесъобразност. Думите били произнесени при среща с висш италиански политик тази седмица, съобщава БГНЕС.

И макар да предрича, че войната ще бъде започната от терористите, той твърди, че вината ще лежи единствено върху САЩ и НАТО за тяхната инвазия в Афганистан. Според иранска информационна агенция Рафсанджани е казал на италианския външен министър Паоло Джентилони:

"Заплахата от избухване на трета световна война от терористите е сериозна"."САЩ и НАТО нахлуха в Афганистан, за да изкоренят тероризма и наркотиците, но видяхме как тероризма се разпространи под формата на ИД, Боко Харам и Фронта Ал Нусра до отдалечени части на света от Ал Каида и талибаните от Пакистан и Афганистан". После Рафсанджани призова западните страни да прекратят своята "подкрепа" за терористичните групировки в региона. Въпреки че остава неясно кои групировки има предвид, САЩ и Иран са на страната на противопоставящи се етнически групи в рамките на няколко конфликти в Близкия изток.

В момента подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути воюват срещу избягалото си правителство в лицето на подкрепяната от Саудитска Арабия коалиция. Рияд остава ключов съюзник на САЩ в Близкия изток.

Въпреки историческия пробив от страна на САЩ в ядрените преговори с Иран, дипломатическите отношения между двете страни продължават да са хладни. Макар и да се оказаха на една страна в сблъсъка с ИД в Сирия и Ирак, Вашингтон и Техеран продължават да са в конфликт по много въпроси.