Убитата в село Маломир 67-годишна Джанет Бенет тъкмо се била преборила с рак, когато пристигнала в България и се радвала на все още крехкото си здраве, твърдят близки нейни приятели, пред "168 часа".Когато съпругът й Ник, който е тежко болен, разбира за бруталното убийство, е приет в болница. Приятелите на пенсионерката, която беше изнасилена, убита и намерена овъглена у нас на 31 юли, твърдят също че тя е била предупреждавана многократно да не заминава за България.

Джанет Бенет беше нападната докато разхождала кучетата си и нейните останки бяха открити в храстите на няколко метра от дома й. Тя се преместила в България със съпруга си Ник, инвалид на 70 г., преди два месеца. Приятелите й твърдят още, че тя е била следена, откакто сее преместила в страната. Госпожа Бенет и мъжът й, който е преживял сърдечен удар, се преместили в Маломир от морския курорт в Алтинкъм в западна Турция.

Британец, който познава Бенет от осем години казва пред в. “Дейли мейл”:“Много хора се опитаха да я спрат да отива там. Всички знаем, че там стават много престъпления. Тя беше чудесна, чудесна жена. Грижеше се за себе си - смятам, че именно това я е провалило в България. Тя излъчваше стил и клас без съмнение и може би е била трън в очите. Много британци, които са се почувствали притиснати в Алтинкъм, отидоха в България, други пък избраха страната заради евтиния живот."

Друг разказва: “Джанет беше следена от мъж, откакто отиде в България. Изпрати ми няколко съобщения за това, което се случваше, но не смятах, че някога наистина може да се стигне до това. Каква ужасна загуба. 

Мери-Луиз Дауни, която била наемодателка на г-жа Бенет в Турция, преди да се премести, казва: “Тя обичаше котките и кучетата и ние ще се грижим за останалите бездомни в комплекса, където живееше. След като преборирака, тя беше благодарна да бъдев по-добро здравеМного ми е тъжно за Ник, защото тя ще му липсва ужасно. Обичаха се много. Тя беше почтена дама, винаги добре предразположена и със страхотен стил. Една от най-милите, щедри и любящи жени, която се наслаждаваше на живота до крайна степен. Много съм тъжна и шокирана от това, което се случи.

”Аутопсията показва, че Джанет е била бита и ритана, многократно удряна в главата с твърд предмет. Мъжът й бе приет в болница заради шока от новината за нейната смърт. В публикации в групата за дискусии на Алтинкъм във фейсбук г-жа Бенет, която практикувала белиденс в свободното си време, пишела за приключенията си по време на пътуванията.

В нейния последен пост, в който тя описва посещение при приятел, казва: “Добре, Лиз трябва да ме посети в България през юли, така че аз мога единствено да се надавам, че каквото и да се обърка (защото нещо ще се), да не бъде нещо много сериозно.”