"Моите хора могат да поемат доставки от 150 бокса контрабандни цигари дневно, нямаме проблем с количествата, доставяме най-новото, излязло на пазара, много са добри"
Това се хвали в таен разговор преди малко повече от 12 месеца един от десетте най-едри контрабандисти у нас.

По същото време полицай под прикритие получава оферта от същия играч - 17 лева за "картон"

(бел. ред. - стек от 10 кутии), е офертата за най-търсените папироси на черния пазар, а срещу още 15 лева на бокс на "крайния клиент" се осигурява допълнителна услуга - доставка с камион с тайници.

Актуалните тарифи на контрабандистите на цигари, по които и в момента се внасят пратки по поръчка у нас, както и тайните канали, чрез които се предават доставките и се вземат парите, изскочиха от първото внесено в спецсъда дело срещу смятания за един от по-едрите играчи в нелегалния внос на цигари Асен Поборников и дясната му ръка - икономическия полицай Йордан Исаев. До дни двамата основни организатори и техен помощник ще застанат пред спецсъда по обвинение за незаконен внос на папироси за над половин милион лева.

Дневният оборот на тази група и още в няколко по-сериозни организации достигал 140 хиляди лева, като

месечната печалба била над 600 хил. лв., изчисляват експерти.

Чрез полицай под прикритие, следене и подслушване антимафиоти спипаха 46-годишния тартор Поборников, който успял да наеме за дясна ръка в дейността си действащия "разузнавач четвърта степен" от МВР Йордан Исаев. Двамата организатори и един техен помощник са обвинени за контрабанда за 530 хил. лева само от една от пратките им. До две седмици се очаква на делото да бъде даден ход в спецсъда, след като специализираната прокуратура е внесла обвинителен акт в последните дни на 2013 г, твърди "24 часа".

Сред методите, които действащата от няколко години банда е прилагала, са ползването на бусове, наети чрез рент-а-кар или купени на името на клошари. Целта е дори да бъде заловена някоя пратка, превозното средство да не може да се свърже с организаторите.
Друга предпазна мярка в схемата на контрабандистите била часът и мястото на доставката да се уговарят само по скайп.


Прокурори и антимафиоти установили, че Асен Поборников има една от най-добре изградените контрабанди мрежи, която работи поне от началото на 2011 г. Поборников успял да създаде сериозни контакти в Гърция, откъдето купувал на едро нелегални цигари, които копират най-популярните марки, продаващи се на българския и европейския пазар.

Бизнесът бил толкова доходоносен за контрабандиста, че той постоянно търсел нови помощници, чрез които да развива дейността си. След като бил заловен с една от пратките си за варненски бизнесмен през 2011 г., Поборников бързо се измъкнал от ареста и продължил да развива мрежата си .

"От червените или от златните"

Това е един от тайните кодове, записани със специални разузнавателни средства, с които се поръчвали най-оборотните цигари, доставяни от бандата - "Рон де лукс" и "Рон голд". Те наподобявали "Давидов". "Искаме от вестника" пък била друга парола, чрез която клиенти поръчвали незаконно произведени цигари с марка "Капитал".

За да може полицаите да съберат доказателства срещу контрабандистите, в разследването се включил и полицай под прикритие. Тайният агент се свързал по телефона с ченгето, работещо за бандата - Йордан Исаев, и успял да го убеди, че ще прави всяка седмица поръчка за цигари за поне 100 хиляди лева.

В края на декември 2012 г. и в началото на януари 2013 секретният служител прави конкретна поръчка за 140 мастербокса цигари. Така започват преговорите между тайния полицай, правещ се на контрабандист, и явния пазител на реда, работещ тайно за контрабандистите. При тези конспиративни срещи се разкрива и схемата, по която се сключват сделките от бандата на Поборников.

По този модел в момента работели почти всички банди, занимаващи се с тази дейност, твърдят антимафиоти.

Цигарите се внасят по поръчка от Гърция най-често в бусове или малки камиони. Избират се модели, които са разпространени в южната ни съседка и не правят впечатление.
След това едрият контрабандист и купувачът на дребно договарят сделката най-често в София или друг от големите градове. Избират се заведения на главни пътища, край бензиностанции, където се уточнява точното количество, цената, мястото и начинът на доставка.

Датите и часове на предаване на пратката се уговарят по скайп,

за да се намали до минимум рискът да бъдат засечени от службите.

В деня на предаване на стоката човек на Поборников чака да получи парите в София. По същото време камион с поръчаните контрабандни цигари потегля за друг град, в засечения случай Бяла. След това довереник на клиента

дава парите на паркинг край пътя,

пачките се броят на място. Ако всичко е наред, “счетоводителят” на бандата звъни на боса си, за да му каже да “освободи” пратката. Веднага след това шефът, който контролира от друго близко място процеса, се обажда на шофьора на микробуса с незаконните папироси и му казва, че всичко е наред и може да изостави превозното средство.

После босът се свързва с клиента и му съобщава точното местонахождение, където ще намери товарния автомобил с цигарите и с ключ на таблото. Точно по тази схема тайният агент трябва да получи 140 бокса цигари на пътя край град Бяла.

Преди това секретният полицай се е срещал няколко пъти с Поборников и е получил мостра на стоката. Уговорено е, че срещу 120 хил. лева ще бъдат доставени 1 400 000 къса цигари на 29 януари 2013 г.
Магистрати от специализирания наказателен съд гледат мярката за неотклонение на Асен Поборников и част от помощниците му през лятото на 2012 г.

На тази дата на софийското околовръстно шосе, близо до бензиностанция и заведение за бързо хранене, в полицейска патрулка дебнат контрабандистът Поборников и помощникът му с пагони Исаев. Двамата нервно очакват телефонно обаждане. На по-малко от 500 метра в крайпътно заведение човек на контрабандиста се качва в луксозния джип на втори таен агент, който трябва да предаде белязаните пари за пратката.

Пачките са натъпкани в спортна раница

След различни допълнителни уговорки помощникът на бандита преброява банкнотите и звъни на боса си. Оттам Поборников се обажда на клиента, за да го насочи къде е пратката. Минути по-късно полицаи задържат Поборников и Йордан Исаев в патрулката. Под седалката в колата са намерени няколко хиляди лева. След това близо до буса е закопчан и шофьорът, който превозвал контрабадните цигари. Той опитал да излъже, че няма нищо общо с буса с папироси, а просто е помагал на закъсали шофьори и затова има негови отпечатъци край стековете с цигари.

По делото са събрани още доказателства как бандата на Поборников и полицая Исаев набират различни клиенти и купуват на името на неграмотен ром нов микробус, с който да доставят повече пратки. По това време

двамата организатори са засечени да обсъждат и техен конкурент в бранша,

който без склад успявал да пласира големи количества незаконни папироси. В друг разговор контрабандистът се оплаквал на полицая, че антимафиоти са арестували по-дребен играч в бизнеса, който дължал на Поборников 190 хиляди лева, които сега били загубени. Смята се, че част от спечеленото Поборников инвестирал в имоти в Гърция, сега комисията за престъпно имущество го проверява.

Спипаха боса с митничар и собственик на дискотеки

Асен Поборников бе арестуван за първи път като тартор на престъпна банда за контрабанда на цигари заедно с митническия шеф на пункт Олтоманци Георги Владимиров-Фози в края на юни 2012 година.В групата участвал и бил задържан и братът на Асен Поборников.

Тогава при операция “Цигараджиите” служители на ГДБОП задържаха освен тартора и помощника му митничар и варненския бизнесмен Борислав Манджуков.
По данни на спецпрокуратурата при този арест Манджуков е играл ролята на финансист, спонсорирал купуването на контрабандни цигари от Гърция, които после били продавани у нас.

Антимафиоти още тогава са събрали данни, че групата на Поборников стои зад контрабанден канал за цигари. Според обвинението хазната е ощетена с 3,5 млн. лв. само от две пратки, внесени от Гърция.

Разследващите имат данни, че Манджуков финансирал с 250 хил. евро вноса на над 600 кашона цигари от Атина. Участници били братът Борис Поборников, Пламен Георгиев и Борис Тасев.

Основен свидетел на прокуратурата за сделката, финансирана от Манджуков, бил Иван Иванов.

Кашоните били заловени в склад в Западната промишлена зона на града, доскоро стопанисван от Манджуков.

Това дело обаче макар че се разследва от средата на 2012 г. все още не може да тръгне в съда. Разследването по този случай бе приключено от спецпрокуратурата в края на януари 2013 г. След като бе внесено в съда обаче магистрати го върнаха за оправяне на процесуални пропуски.

Полицаят от бандата се пазил с жалба срещу шефовете си

Дясната ръка на контрабандния бос - полицаят Йордан Исаев, работел като разузнавач IV степен във втори сектор на Икономическа полиция в ГДНП. Разследващи установили, че преди около 2 години Исаев решил, че работата в полицията ще му позволи да върши престъпления безнаказано, и се заел да създаде връзки сред контрабандистите на цигари у нас, които уж трябва да разследва.

За да не бъде спипан, Исаев написва нотариално заверено заявление до МВР, в което обяснява, че не се разбира с ръководствата на Главна дирекция “Национална полиция” и ГДБОП и било възможно шефовете на двете дирекции да поставят под съмнение неговата лоялност и коректност. Веднага щом депозира заявлението си, Исаев започва да работи с Поборников, като избира точно този контрабандист, защото е наясно, че той има много добре разработен канал за внос на цигари от Гърция.