Островът Санта Круз дел Ислот се намира близо до карибския бряг на Колумбия. На този остров няма ток, нито пък вода, но жителите му твърдят, че са спокойни и щастливи.

Територията на Санта Круз дел Ислот е по-малка от един квадратен километър, а населението е от 1200 души. Въпреки че се счита за най-гъсто населения остров местните хора казват, че точно тук е рая на Земята.

Това кътче рай е открито преди 150 години от група риболовци и днес принадлежи към архипелага Сан Бернардо. Въпреки че е най-гъсто населеното място, Санта Круз има едно невероятно предимство. Тук въобще няма комари и точно това е впечатлило риболовците преди век и половина.

Населението от 1200 души живее в 90 къщи, пазарува в два магазина, има училище и един ресторант. Мястото наистина е много малко и част от строежите се извисяват над водата. Въпреки че жителите му описват острова като рай, трябва да се каже, че тук човек се сблъсква и с неприятни неща - като на пример няма лекар и няма гробищен парк. Починалите хора се погребват на съседния най-близък остров. Също така няма течаща питейна вода, няма и ток. На всеки три седмици подводница доставя определено количество вода, а тока се подсигурява от един генератор, който работи по пет часа на ден. Единствената услуга подсигурена от държавата е охраната за училището. В него се учат 80 деца и учебното заведение има пазач, само защото законът налага всяко училище да има собствена охрана.

По-голямата част от жителите работят извън Санта Круз дел Ислот, а някой от тях дават под наем лодките си на туристи, за да разгледат острова, водят ги на риболов или на подводни атракции.

"Животът тук е спокоен и прекрасен. Тук няма насилие и не ни трябва полиция. Даже всички се познаваме и добре се разбираме. Този начин на живот наистина е хубав и точно заради това Санта Круз дел Ислот е истинският рай на Земята", казва един от жителите на острова.