Китайската бойна авиация разширява контрола върху цялата западна част на Тихия океан, чак до американските бази, по които в случай на агресия ще бъде нанесен удар. Съобщението е на японската агенция „Киодо нюз” с позоваване на секретен доклад на Академията на командването на ВВС на Китай.Освен САЩ като потенциални заплахи за сигурността на Китай са посочени Япония, Индия, Тайван и Виетнам. Авторите на доклада призовават за готовност да бъде „отразена интервенцията”.

Появяването в откритото пространство на подобен секретен доклад е по-скоро планирано събитие, счита ръководителят на Центъра за руско-китайски изследвания към Московския университет Евгений Зайцев.

„Ако се погледне историята на изтеклата информация от страна на китайските военни за последните 10 г., ще се види, че това е преднамерено. Просто Китай заявяваше, че преминава в следващ етап в отстояване на своите интереси, съгласно натрупания икономически и военен потенциал. Това означава и по-нататъшно развитие на военната доктрина на Китай, преминаване от пасивна отбрана към защита на своите интереси вече далеч от китайските брегове. Това е и реализация на външнополитическата доктрина, заявена доста по-рано. А тя предвижда изграждане на отношения с всички страни при равни условия. И не може да става и дума за хегемония на някоя отделна страна”, заявява Зайцев за радио Sputnik.

Експертът счита, че с тези действия Китай се опитва да заяви своите интереси пред САЩ, но до пряк военен сблъсък едва ли ще се стигне.

„Абсолютно очевидно е, че военният потенциал на Китай не е равен на американския. И в пряко военно сблъскване американците може би ще вземат връх, макар че това ще бъде тяхна „пирова победа”. Освен това има връзка с техните икономически интереси. Двете страни прекрасно разбират, че загубите за техните икономики от прякото военно сблъскване, ще бъдат несъпоставими с призрачните изгоди, които ще бъдат придобити”, обобщава Зайцев.