Македонските сили за сигурност задържаха девет души, които са били членове на "Ислямска държава", предаде БГНЕС.

Спецакцията започна рано тази сутрин и се проведе в няколко града на страната. Силите на реда издирват още 27 екстремисти, съобщиха от вътрешното министерство, а 20 от тях се предполага, че се сражават и в момента на територията на Сирия. Сред арестуваните е и имамът на джамиите Тутунсуз и Яя паша Реджеп Мемиши.

В джамията Тутунсуз е открито знамето на "Ислямска държава".

"Антитерористичната акция на МВР има за цел да арестува лица, за които има съмнения, че са участвали в паравоенни формирования в Сирия и в други част на света, където има военни конфликти. Акцията има за цел да бъдат арестувани и лица, които набирали македонски граждани за включване във войната в Сирия", каза говорителят на вътрешното министерство Иво Котевски.

Той уточни, че операцията се провежда в столицата Скопие, както и в градовете Струга, Куманово, Тетово и Гостивар - в западната част на Република Македония. Котевски поясни, че в антитерористичната акция участват и спецчасти на МВР.

БГНЕС припомня, че на 9-ти май при друга подобна акция в град Куманово загинаха 8 македонски полицаи, а 10 терористи бяха убити. При сраженията бяха ранени 38 македонски полицаи. Месец преди това бе извършено нападение срещу граничен пункт на границата между Македония и Косово.