Масова психоза след фалшиви сигнали за кражби на деца. Истерията тръгна от интернет, където се тиражират публикации за отвличане на деца, заради търговия с органи. Зловещите истории са от районите на Монтана, Русе и Разград.

Бял микробус с разградска регистрация обикаля Делиормана, а мъже с бради отвличат деца от селата. Последният опит за похищение на дете е отпреди дни в разградското село Богданци, предупреждава публикация в социалните мрежи.

„Абе чухме някакви деца ги захвърлили им вземали органите. Абе, как си представяте туй нещо, вземане на органи.  Пускат слухове, глупости”, казва Ганка Георгиева от село Богданци.


В селото с бели микробуси идват само търговците на животни, но прекупвачите не будят тревога.

„В нашето село много деца няма. Почти нямаме деца за детската градина,  за една група трудно събират 8-9 деца. Не съм чувала за отвличане на деца”, казва Вича Стоилова от Богданци.
Освен в разградско мистериозният бял микробус е забелязван в русенското село Долна Студена, както и в Бяла, сигнализират зрители на bTV. Посочва се и номерът на колата, която вече е проверена от полицията в Разград.

„Този бус има последно излизане от България през 2012 година. От тогава няма данни този бус да се е завръщал в България. Бусът по настоящем се намира в град Майнц, имаме конкретен адрес където домува”, казва Ивайло Йовчев, директор на ОД на МВР-Разград.

От МВР твърдят, че няма данни за отвлечени или убити деца. В агенцията за трансплатнации също няма сигнали за трафик на органи.

„За да се открадне за органи едно дете, това означава - за живо донорство. Теоретично - ок, но едно дете ако се открадне, ще научим веднага от родителя. Нали не си представяме, че масово ще се крадат деца и те ще си мълчат?”, казва Марияна Симеонова.

ДАНС и ГДБОП също са проверявали информацията, съобщи bTV. Установено е, че сигналите са фалшиви, но засега авторите на зловещите истории са неизвестни.