Около 10 август белите щъркели започват да се събират на групи за отлитане към по-топлите южни страни, обикновено това става около селищата, по стърнищата и на места, където могат да наберат височина от топлите въздушни потоци. Това разказа експертът от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) Петър Янков.

Първи на юг отлитат птиците от по-северните краища на страната

Предполагаме, че тази година пикът на миграцията на белия щъркел у нас ще бъде между 25 и 30 август, когато над Бургас и Южното Черноморие, ще могат да се видят прелитащите големи ята от щъркели, отбеляза експертът.

През миналата година пикът беше на 26 август, тогава за един ден минаха 32 хиляди птици и ятото се източваше час и половина над стопанисваната от БДЗП защитената местност "Пода", припомни Янков.

По Черноморското крайбрежие минава минава основен миграционен път

През територията на България минава основен миграционен път - Виа Понтика. Страната ни е една от ключовите за птиците, през нея минава голяма част от популацията на белия щъркел, гнездящ в Европа, отбеляза експертът на БДЗП. Повечето отлитащи птици, търсят най-подходящия път от гледна точка на въздушните потоци, в най-източната част на континента. На тези условия отговаря крайбрежието на Черно море, като в района на Бургас е най-западната точка на водната територия.

По тази причина белите щъркели са с най-висока плътност в района и там могат да се наблюдават всички птици, идващи от Германия или Западна Русия. След Бургас потоците от щъркели отново се разделят - някои от ятата започват да се движат по посока на Мраморно море и югозапад, а други следват бреговата ивица към Босфора, но "фунията", в която се събират е в Бургас, разказа специалистът.

Ранното отлитане на щъркелите не вещае тежка зима

Няма връзка между ранното отлитане на щъркелите и предстоящата зима, коментира експертът. Така той опровергава поверието, че рано отправилите се на юг щъркели вещаят сурова зима.
 
Хората обичат да търсят поличби, но няма основание да се смята, че има такава връзка, каза Петър Янков и припомни, че подобни предсказания е имало и през миналата година.

Щъркелите у нас вече не гнездят на дървета

Продължава тенденцията белите щъркели у нас да напускат дърветата като място за гнездене и да изграждат домовете си на стълбове, и по-рядко - върху комини и покриви. Най-често щъркеловите гнезда са върху стълбове от електропреносната мрежа, коментира експертът на БДЗП, позовавайки се на данни от последното преброяване на птиците в страната.

Добрата новина е, че хората обичат щъркелите и винаги са готови да се погрижат за тях. Само преди няколко дни цяло Съединение се спусна да спасява три малки бедстващи щъркелчета, изоставени от родителите си. Изнемощелите птици паднали от гнездото си и едва не били премазани от преминаващите на пътя автомобили.

Припомнете си случая във видеото: