Дете, страдащо от аутизъм, вече почти пет месеца чака за преглед в София. За абсурдната ситуация разказа пред „Телеграф” бащата на 4-годишното момиченце Симеон Симеонов. След сигнал до Министерство на здравеопазването започна проверка по случая и назначи преглед на детето.„Имам малко дете с тежка диагноза и всички документи, свързани с това. Преди пет месеца подадеохме документи за ТЕЛК, но и до този момент не сме получили дата, въпреки че определеният със закон срок, в който ТЕЛК трябва да извърши освидетелстване, е 3 месеца”, посочва в сигнала си до Центъра за защита правата в здравеопазването таткото на Йоана. Допълва, че след изтичането на трите месеца е подал жалба и до здравното министерство, но отговор така и не получил.

„Тази ситуация е кошмарна. Ако още в началото при сблъскването с проблема срещаме такива трудности, не знам как ще продължи в бъдеще”, коментира Симеон. Притесненият баща дори обмисляше възможността да потърси правата си по съдебен път, а в сигнала до здравния министър Петър Москов с разочарование пише: „Трябва ли отново да се плаща „нещо под масата”, за да може да се придвижи процесът?”.

След сезирането на медиите, от здравното министерство назначиха проверка от столичната здравна инспекция. Оказа се, че екипът специалисти от ТЕЛК, който би могъл да прегледа детето, е в отпуск до края на август, заради което е определен друг състав на комисията. Назначена е и датата за преглед в края на месеца, увериха от ведомството.

„Подобни ситуации зачестяват след закриването на специализираните ТЕЛК, чиито пациенти бяха насочени към общите комисии”, коментира Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Тя посочи, че е необходимо предприемане на мерки, които да регулират процеса, за да не стига до такива забавяния и натрупване на чакащи за преглед. Допълнителен проблем е и липсата на достатъчно детски психиатри, които са от съществено значение при определянето на диагнози като аутизъм, изтъкна още Събева. 

„За мен проблемът е чисто организационен”, коментира още бащата на Йоана. Той даде за пример факта, че има ТЕЛК-ове в София, които са изключително натоварени като този в Първа градска болница, където има огромна опашка от чакащи за преглед. На други места като комисията в квартал „Дружба” за преглед почти не се чака. Същевременно психиатърът в комисията, в която трябва да бъде прегледана дъщеря му, идва само за един час и то в сряда. „Цялата тази ситуация може да се разреши като работата ма различните комисии се оптимизира, за да не се стига до абсурда в една да се минава за няколко дни, а в друга да се чака почти с месеци”, посочи Симеон.