Ваньо Танов се показа и доказа като човек, който си върши добре работата. Труден характер, но си върши добре работата. А комбинацията между труден характер и хора, които не си вършат добре работата, има и при сегашното правителство. Просто се говори, правят се проблеми, а няма особен прогрес. Така започна разговорът в студиото на Нова телевизия с бившия финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков.Според Дянков проблемът при сегашното правителство във финансовия сектор е в министъра, а не в програмата. „Няма го решението точно какви са стъпките да се върви напред. Повтарят се някои успешни стъпки в миналото, но засега не виждам напредък. Дано стане”, посочи Дянков. 

Той посочи, че шефът на КЕВР Иван Иванов няма да се справи с дефицита от 4 милиарда, половината от които са дело на „политически грешки”. „Те не са грешки на регулатора, на хората, които работеха в него. БЕХ, политиците – трябва да кажат: „Всички сгрешихме”. Тези 2,5 милиарда трябва да се извадят и да се дадат на енергетиката. Да, има привилегировани в енергийния сектор – американските централи, ВЕИ-тата. От гледна точка на бюджет и фискална политика това е най-големият проблем”, подчерта бившият финансов министър. 

Дянков коментира заплатите в банковия сектор и посочи, че бившият управител на БНБ Иван Искров „не си е заслужил заплатата”. „Той беше една от големите грешки на 2009-2010 г., - че получи втори мандат. Получи го в последния момент от парламента, кандидатурата му не излезе от нас, от правителството.за него гласуваха почти всички. Сега всички си теглим от избора”, каза Дянков и допълни: „Ние загубихме 7-8% от нашия брутен вътрешен продукт заради чужди кражби и разхищения. Това разруши връзките в банковия сектор, които имаха малкия и средния бизнес”. 

Според Дянков сегашната коалиция е трудна, но е била продиктувана от изборите. „Някои реформи, които би трябвало да станат по-бързо и безболезнено, се бавят”. „България все още е единствената държава от бившия соцлагер, където имаме активни политици, които са членове на бившата Държавна сигурност. Имат власт и влияят на властта. Около 72% от собствениците и мениджърите на банки в последните 20 години, са кадри на бившата ДС. В политиката, в банките, в големите ни приватизирани предприятия имаме ДС”. 

Дянков посочи, че професионалната му кариера ще продължи в Лондон. „От есента ще преподавам в Лондонското училище по икономика, ще наблегна на преподавателската дейност”, заяви Симеон Дянков.