Годината е 2050 и супер интелигентни роботи са превзели планетата. Само, че вие си нямате и представа за това, защото живеете в компютърна симулация, която описва ситуацията като тази от 2015 година. Всичко което виждате и пипате е създадено от роботи-господари, които използват хората като свои играчки във виртуалната си игра. Тази радикална теория е представяна от редица учени през годините, които твърдят, че има възможност нашият свят да е измама.Може да звучи смешно, но „аргументът за симулацията” се взима все по-сериозно от физиците, които казват, че могат да намерят доказателства, потвърждаващи тази теория. Робърт Лорънс Кун, авторът на „Близо до истината”, наскоро разгледа теорията в обширен свой материал за Space.com. Той отбелязва, че, според философа от Университета в Оксфорд Ник Бостром, сценарият на филма Матрицата може да се окаже реалност. 

Но вместо „мозъците ни да са в камери, захранвани от сензори, самите мозъци са част от симулацията”, казва Бостром. „Това би представлявало един голям компютър, който симулира всичко, включително и човешките мозъци до невроните и синапсите”, каза още той. 

Кун също отбелязва как законите на физиката са комплекс от подлежащи на изчисления процеси, като моделите в природата разкриват присъща и умишлена схема.

Марвин Мински, откривател на изкуствения интелект, е казал на Кун , че ще бъде много трудно да се разбере, ако някой е попаднал в компютърна симулация, „освен ако програмистът не е допуснал гафове – ако забележите, че някои закони не са точно така, както трябва да бъдат, или сте се натъкнали на грешка със закръгляване”.

Преди няколко години Сайлъс Бийн, от Университета в Бон направи предположение, подобно на Мински, че има налице доста признаци за това, че ние живеем в симулация. Всичко, което ние трябва да направим, е да установим какви ще са ограниченията, каза той. За целта ние трябва да създадем наша собствена симулация на вселената.