Същите цени за винетки ще плащаме още две години, съобщи Нова телевизия. От началото на 2018 г. те ще станат по-скъпи. И вече ще бъдат електронни. Това важи само за леките коли. При тежкотоварните, стикерите веднъж завинаги ще изчезнат от предното стъкло. От началото на 2018 г. те ще бъдат заменени с тол такси.Крайпътните заведения са станали свидетели на безброй шофьорски неволи. На порция родна скара, Александър ни разказва за своите. Преди броени часове се завърнал от Германия, където живее. Пропътувал спокойно цяла Европа, но истинското приключение го застигнало на родната граница. 

„От Видин до София пътувахме толкова време, колкото през цяла Румъния”, казва Александър. 

35 години зад волана с подобен опит му стигат, за да е сигурен в едно – заслужава си да плащаш за винетки, стига пътищата да са в добро състояние. 

За регионалния министър Лиляна Павлова обаче логиката е точно обратната - ще имаме по-добри пътища, ако плащаме по-скъпи винетки. 

Двойно и тройно повече приходи пък се чакат от въвеждането на тол такси. Но не за всички участници в движението, а само за тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона.

На Запад тол таксите най-често се плащат чрез специални устройства, поставени в кабината на камиона. Минаваш през електронни портали, които отчитат кога влизаш и кога излизаш от платения път. 

Превозвачи обаче предупреждават, че ако винетките останат само за леките коли, техните собственици ще станат жертва на дискриминация, защото ще плащат данък път за цялата мрежа. А с тол таксите за товарните, на практика, платени ще са само определени участъци.