Към края на юли изпълнението на бюджетните приходи е 19 млрд. лв. или 62.7% от годишния им размер - непостиган в последните години резултат. Това отчете зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев на заседанието на правителството, се вижда от разпространени от Министерския съвет части от стенограмата.Излишъкът към края на юли е 801 млн. лв., като за същия период на миналата година дефицитът е бил 1 147 милиона лева, съобщи на днешното правителствено заседание той.  Събираемостта е с 13% по-висока, отколкото за същия период на миналата година или 2.2 млрд. лв.  

Премиерът Бойко Борисов обясни постигнатото с отличната работа на създадените звена за борба с корупцията и контрабандата.  "Сами разбирате, че всичко това отива в частни джобове и сега се изправя срещу нас", каза той. И допълни: "Това са черните пари, които се генерират. Това са сто процента черни пари, които се разливат и корумпират цялата система и държава."

Премиерът призова министрите към търпение, воля и сила в общата мисия и да не се поддават на призивите за предсрочни избори, което ще е в угода на черната икономика.

"Затова искам още веднъж да благодаря на колегите от Реформаторския блок, на АБВ, на всички, които проявявате воля. Всички, които говорят за служебни правителства, нови избори, са точно тези, които понасят най-големите щети в момента", коментира Борисов. По повод днешно вестникарско заглавие, че ГЕРБ бламира здравната реформа на Реформаторския блок, премиерът обяви, че "никой не иска бламиране на Москов, защото тя не е на Москов, тя е на кабинета реформа, не само че не искат, работим и правим всичко възможно да се случат всичките реформи, виждате". 

Той подчерта, че благодарение на активните усилия в борбата с контрабандата контрабандистите на горива са пратили корабите си на ремонт, за да уплътнят времето, през което не могат да внасят стоката си нелегално. 

Здравните и социалните вноски също бележат преизпълнение, каза зам.-министър Ананиев. Той  изказа безпокойство, че общините, които влязоха в годината с излишък, ще влязат в преразход до края на годината заради местните избори с уговорката, че държавата не може да им въздейства. 

Премиерът обеща правителството да отпусне 2 млн. лв. за авариен ремонт на руските хеликоптери, с които се гасят пожарите. Ремонтът ще бъде възложен на поделението на "Терем" - "Летец", сертифицирано за тази дейност, а и така щяло да излезе по-евтино, обясни министърът на отбраната Николай Ненчев.