Възможно ли е да съществуват и други фактори освен семейната и заобикаляща среда, като например човешката биология, които да определят дали човек е с леви, десни, либерални или консервативни възгледи? Отговорът е "Да", съдейки по резултатите от ново проучване, чиито автори са открили връзка между гените и политическите убеждения, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в изданието на британското Кралско научно дружество.

От години идеята, че биологични фактори като гените отчасти влияят върху политическите възгледи на човека, си проправя път и очарова както политолозите и психолозите, така и широката общественост.

Повечето човешки черти, като например цветът на кожата и ръстът, зависят от генома.

А има ли ген, който да определя дали ще гласуваме за леви или десни политически сили?

За целите на настоящото проучване специалисти от университета на Сингапур са изследвали 1771 студенти от учебното заведение, принадлежащи към етноса Хан. По този начин учените са имали на разположение група със сходни генетични характеристики. Изследователите съобщават, че са открили връзка между генетичен вариант и политическите убеждения.

Оказва се, че вариантът на гена DRD4 – един от няколкото, определящи начина, по който невротрансмитерът допамин се освобождава в мозъка, влияе и върху политическите предпочитания. Специалистите са открили връзка между наличието (или липсата) на варианта и уклона към различни политически възгледи.

Учените са установили още, че зависимостта е по-ясно изразена при жените.