Никой не разбира от нищо, а иска да работи нещо. Работа има, но младите много ги мързи и само се оплакват, а и не искат да започват за малко пари.

Така си обясняват причините за високите нива на младежка безработица в България младежи в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС.

От няколко разговора с момчета и момичета в пешеходната част на столичния булевард "Витоша" може да се направи извод, че поне в София младежката безработица е сравнително по-ниска. Проблемите обаче съществуват дори в най-големия български град.

"Имам дългосрочна работа и работя по специалността си. Основният проблем е, че никой не разбира от нищо, а иска да работи нещо", сподели млад мъж, според когото неговите връстници като цяло искат да успяват без образование. "Жените искат да са сервитьорки или танцьорки, да лапат някакви пари и това е. Не стават така нещата", заяви младежът.

Попаднахме и на младеж, който от няколко години учи и работи във Финландия. В България е проверявал сайтовете, но не е търсил работа сериозно. "Във Финландия съм от 5-6 години, там уча и работя. При мен беше такава ситуацията, че беше удобно да замина. Приех го като опит, но имам намерение да се върна", споделя младежът. Признава, че работата му в скандинавската държава не е свързана с това, което учи. Със сигурност обаче ще направи опит да си намери работа по специалността. "Вярвам, че винаги ще намеря нещо, което да работя, а с времето се намира и нещо по-подходящо", обобщи той. Като положителен пример от Финландия момчето посочи, че там държавата осигурява курсове за квалификация и не дава помощи, ако не се запишеш на подобен курс.

Срещнахме и момче, което е завършило средното си образование в Италия, но преди пет години се завръща заради приятелката си в България. От пет месеца работи на своята първа официална работа. Доволен е и споделя, че до голяма степен работи по специалността си - италианска филология. Признава обаче, че е намерил работата благодарение на късмет и случайност. Участва като преводач в конференция, организирана от италианец, който след това го наема в своята фирма и в момента работи в счетоводния отдел. Най-често младежите от неговата специалност се реализират в кол-центрове, но много често са необходими връзки. Печели се добре, но е безперспективно, смята младежът. Момчето признава, че засега не мисли дългосрочно и го удовлетворява работата и позицията, които има в момента.

По софийските улици не липсват и младежи, които не работят по специалност. "Специалността ми е механик в металургията, но в България за това няма развитие. В момента работя като барман и съм доволен, получавам що-годе добре заплата", разказа друг младеж. В момента работи в Студентски град, като разчита на добри препоръки. Работил е един месец по специалността си, но не смята, че пред такава работа има перспектива у нас на този етап. "Хората ги мързи и много се оплакват, иначе работа има", коментира младежът по отношение на проблема с младежката безработица в страната като цяло. "Искат да врътнат два телефона и да изкарат сто лева. Не става така, трябва да ползват и ръцете си. Основния проблем за мен са мързелът и оплакването", обобщи той.

Вече осма година друго момче има стабилна работа, но не по своята специалност. Признава, че в началото не му е било никак лесно да си намери сигурен доход. "В началото търсеха опит, който нямаше как да имам", споделя той. С времето става по-лесно, като в момента работи в сферата на фармацията. Наясно е, че в България нещата определено "не вървят". Млади и възрастни трудно намират работа, а нещата сякаш са объркани "отгоре". Все пак призовава младите да знаят, че трябва да се започне отнякъде. "В началото трябва да се примирят с по-ниска заплата и по-лоши условия, за да натрупат опит, а след това могат да имат и повече претенции", съветва той. Смята, че на бизнеса също не му е лесно и работодателите нямат възможност да дават високи заплати. Самият той е тръгнал от ниско заплащане, но с годините е имало позитивно развитие в доходите му от труд.