Германски депутат е приютил двама бежанци в собствения си дом. Мартин Патцелт е дал подслон на двама младежи от Еритрея и им помага да си намерят работа, съобщава Би Би Си.Патцелт, който е от Християн-демократическата партия на Меркел, живее близо до Франкфурт на Одер. Еритрейците живеят с него от около месец. „Такива инициативи помагат да се отървем от поляризацията и враждебността”, обясни депутатът пред германска телевизия.

19-годишният Хабен и 24-годишният живеят на последния етаж в голямата къща на Патцелт, заедно с един от големите му синове. Те се срещнали с депутата в католическия храм и той ги поканил да се върнат. По-късно им предложил да живеят със семейството му.

Еритрейците комуникират със семейството на развален английски, но ходят на уроци по немски. Единият от тях има временна работа в местната администрация, а другият – в супермаркет. 

„Сътрудничеството, осигуряването на подслон, грижата за хората, приемането им – тези малки мостове помагат да дадем на бежанците име и лице, така че те да излязат от анонимната маса на търсещите убежище”, обясни Патцелт. „Ако повече хора правят така, значи сме на прав път”, добави той.

Местните бизнесмени, обаче, били много скептично настроени, когато депутатът дошъл при тях и поискал работа за двамата еритрейци. Притеснявали се от проблемите им с езика и за това дали ще успят да се приспособят към работното място.

Миналата година Патцелт написа отворено писмо до политика от „Зелените” Ханс-Кристиан Стробеле, в което призовава повече хора да приютяват бежанци в домовете си като една по-добра алтернатива на настаняването в бежански общежития. Заради писмото Патцелт получи няколко анонимни заплахи за живота.