Златният трон на Кирил Рашков - Цар Киро е обявен за пореден път на търг. Този път вместо данъчни или Община Пловдив претенции за престола на циганския барон има местното енергоразпределително дружество. Повод са неплатените 17 809 лева сметки за ток.

Според запознати огромната сума е натрупана от хотела на Рашков в центъра на Пловдив. Луксозната шестетажна сграда наскоро бе узаконена от властите и дори претърпя основен ремонт. Веднага след това в нея се настани фамилията на самозвания монарх. Изрядните документи очевидно не са станали повод да се плаща консумираната енергия. Така в рамките на около година се натрупва огромната сума. Междувременно енергото прави множество опити да си прибере парите. След като усилията им остават без успех, от EVN се обръщат към частен съдебен изпълнител, който на 12 май тази година запорира имуществото на Цар Киро. Освен хотела под възбрана са огромен апартамент и къща в Пловдив и две други постройки в близкото село Ягодово. Месец по-късно с помощта на ченгета съдия-изпълнителят влезе в хотела, за да опише имуществото. Сред първите вещи в списъка е и кичозният златен трон, на който ромският монарх обича да позира. Според запознати той и останалите вещи ще бъдат извадени до няколко седмици на търг, ако сметките не се платят. Това ще е вторият опит за продажба на царския престол, припомнят хора от Пловдив. Първият бе в края на 2013 г. заради натрупани над 80 хиляди лева задължения за вода и данъци към общината. След няколко провалени наддавания до продажба така и не се стигна, след като роднини на циганския барон платиха. 

Според запознати схемата с плащане в последния момент този път не е реализирана. Затова до няколко дни всеки заявил участие в търга за трона ще може да отиде на оглед в хотела на Рашков. Стига обаче да успее да пробие охраната от горилоподобни мутри, които вардят резиденцията на циганския барон.
"Предполагам, че Цар Киро ще пробва да обезоръжи евентуалните купувачи с мутрите от охраната си. То и до момента няма как да припариш до вратата на хотела, камо ли пък да отидеш на оглед вътре", коментира съсед на ромския бос.
Охранителите били предоставени на Кирил Рашков от негови авери с контакти в подземния свят. В замяна на охраната той поел ангажимент да осигури сериозно количество гласове за предстоящите кметски избори на есен.
Преди да завардят хотела, повечето от мутрите контролирали дрогата в ромското гето Столипиново. Сред задълженията на главорезите били да наказват провинилите си дилъри или задлъжнели наркоклиенти. Те не се поколебавали да чупят ръце и крака и да режат уши. Имало случаи, когато провинилият изчезвал безследно в незнаен гроб край града, разказват криминалисти.

Разиграва разследващите

Освен данъците Цар Киро продължава да има проблем и с правосъдието. Наскоро той се сдоби с поредните четири обвинения за трафик на живак и търговия с дрога. Заради тях той прекара близо година в ареста. След освобождаването му Рашков трябваше да прочете обвинителния акт, за да почне делото. Ден преди това обаче той изненадващо се разболя и влезе в болница заради проблеми със сърцето. Впоследствие успя на няколко пъти да финтира прокурорите, които назначиха експертиза за състоянието му. Тя трябваше да докаже дали състоянието на ромския бос позволява той да участва в процесуално-следствени действия. Заради врътките тя още не е готова, а самият Рашков отказва да си прочете обвинителния акт.